Ungaria pierde avantajele petrolului ieftin rusesc

Ungaria s-a bazat mult timp pe petrolul rusesc oferit la prețuri preferențiale, însă noile sancțiuni impuse de Ucraina amenință să schimbe acest aranjament.

Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, a avertizat că fără aceste livrări, țara sa nu ar putea supraviețui economic, sugerând că ungurii ar ajunge „flămânzi” fără petrolul rusesc. Deși UE a indicat că nu există o penurie de petrol, Budapesta pierde treptat discountul generos pe care îl obținea de la Moscova.

Rolul petrolului rusesc în economia Ungariei

Ungaria a beneficiat în ultimii doi ani de scutiri speciale ale UE care i-au permis accesul la petrol rusesc la prețuri mult sub cele de pe piață. Acest aranjament a fost esențial pentru guvernul lui Viktor Orbán, care a menținut prețuri scăzute la combustibil și a utilizat acest avantaj pentru a-și susține economia.

Cu toate acestea, în iunie, Ucraina a decis să blocheze compania rusă Lukoil de la trimiterea produselor petroliere prin teritoriul său către UE, o decizie care a alarmat Ungaria și Slovacia.

În pofida acestor sancțiuni, fluxurile de petrol către Ungaria au continuat, dar la prețuri mai mari. Alte companii rusești au preluat furnizarea, însă soluțiile alternative sunt mult mai costisitoare.

Impactul sancțiunilor asupra economiei din Ungaria

Potrivit Ilonei Gizińska, expert în Ungaria la Centrul pentru Studii Orientale, petrolul rusesc a fost vândut la o reducere semnificativă de preț, ceea ce a permis Ungariei să se bucure de unele dintre cele mai mici prețuri la combustibil din Europa.

petrol Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Profiturile companiei energetice maghiare MOL au atins recorduri în 2022, aducând beneficii și bugetului de stat prin impozitele pe profitul excesiv.

Mykhailo Gonchar, președintele think tank-ului CGS Strategy XXI din Kiev, estimează că reducerea primită de Ungaria pentru petrolul rusesc de la Lukoil a fost de aproximativ 20% față de prețul pieței. Această marjă a contribuit la creșterea profiturilor Ungariei și la stabilitatea economică pe fondul unei economii slabe.

Provocări politice pentru Viktor Orbán

Odată cu noile sancțiuni, Ungaria se confruntă cu costuri suplimentare. Achiziționarea de petrol prin intermediari sau plata unor taxe suplimentare către Ucraina cresc prețul energiei. De asemenea, utilizarea conductei alternative din Croația va fi semnificativ mai scumpă pentru Budapesta.

Aceste costuri în creștere reprezintă o provocare majoră pentru Viktor Orbán, care s-a folosit de prețurile scăzute la energie pentru a controla inflația și a susține economia. Cu o inflație deja ridicată, de 17,5% în 2022, nemulțumirile în rândul electoratului sunt în creștere.

În plan intern, Orbán se confruntă cu o nouă amenințare politică. Péter Magyar, fost membru al partidului Fidesz și fost membru al Parlamentului European, a lansat o nouă mișcare politică în martie 2023.

Magyar a promis să pună capăt „statului mafiot” condus de Viktor Orbán și să reorienteze politica externă a Ungariei către relații mai strânse cu Ucraina, marcând o ruptură de la tradiția pro-rusă a guvernului actual.