Ungaria ia în considerare o intervenție în ceea ce privește prețurile la carburanți. Guvernul de la Budapesta va aborda această problemă în cadrul unei întâlniri planificate pentru miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o conferință de presă.

Vineri, prețul petrolului a înregistrat o creștere în urma știrilor conform cărora Israelul a efectuat un atac asupra Iranului. Această evoluție a amplificat temerile cu privire la un posibil conflict regional care ar putea afecta aprovizionarea cu petrol.

Prețul petrolului a crescut după atacul Iranului

Prețurile futures la țițeiul Brent au crescut cu până la 4,2%, pe fondul îngrijorărilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi perturbate. Ulterior, acestea au înregistrat un avans de 2,4%. A atins valoarea de 89,22 dolari per baril.

Iranul se situează pe locul trei în ceea ce privește producția de petrol în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Petrolul este mai scump cu 3,2%, în timp ce motorina este cu 5% mai scumpă decât media la nivel regional”, a declarat Nagy, citat de Reuters.

petrol
Se scumpeşte petrolul / SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria vrea să reintroducă plafonul la carburanți

Reintroducerea plafonului impus prețurilor la carburanți nu este exclusă. Acest lucru s-a desprins din declarațiile ministrului Economiei.

Această măsură ar exercita o presiune adițională asupra furnizorilor pentru a reduce prețurile aproape de media din Europa Centrală, în cadrul unei intervenții mai ample a Guvernului în stabilirea prețurilor, având în vedere inflația ridicată.

Rata anuală a inflației în Ungaria a scăzut la 3,6% în martie, față de un vârf de peste 25% în martie 2023. Acesta a fost cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană.

Acord pentru ca prețurile la combustibili să fie în intervalul mediu al regiunii

La o întâlnire desfășurată joia trecută, ministrul ungar al Economiei a cerut Asociației Distribuitorilor de Carburanți din Ungaria și grupului de petrol și gaze MOL să se conformeze unui acord. Conform acestuia, prețurile interne la combustibili ar trebui să se încadreze în intervalul mediu al regiunii.

Acest apel a fost făcut în contextul în care prețurile la benzină în Ungaria au atins 642 de forinți (1,75 dolari) per litru. Suma este mult peste media regională.

Guvernul ungar a eliminat plafonul impus prețurilor la carburanți în luna decembrie 2022. Acest lucru s-a petrecut după ce lipsa importurilor și achizițiile motivate de panică au provocat dificultăți în aprovizionarea cu combustibili. Cu toate acestea, guvernul a promis că va interveni din nou. A spus că va face acest lucru în cazul în care prețurile cresc peste media din regiune.