Ungaria respinge noua propunere a UE privind migrația

Ungaria respinge reglementarea propusă de Uniunea Europeană asupra Pactului privind migraţia şi azilul, a declarat joi un oficial din Ministerul de Interne, motivând că regulamentul ar „deschide o nouă uşă” migraţiei ilegale în masă către Europa, informează agenţia ungară de ştiri MTI.

Reglementările aflate în discuţie în prezent, dacă ar fi adoptate, ar defini viitorul, securitatea, competitivitatea economică şi componenţa populaţiei Europei pe termen lung, a spus Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne, la o reuniune a Consiliului UE la Bruxelles în legătură cu reforma pachetului UE privind migraţia şi azilul.

„Aşadar, Ungaria respinge această nouă propunere pro-migraţie a Bruxellesului”, a insistat el.

Ungaria susţine că luarea deciziilor bazată pe consens este importantă pe probleme strategice precum pactul privind migraţia, a adăugat Retvari. Deciziile cu majoritate calificată ar ocoli state membre individuale. Acestea vor trebui totuşi să facă faţă situaţiilor de criză, a notat el.

Ungaria, a amintit el, a oprit 135.000 de migranţi ilegali la frontiera ei de sud până acum în acest an, mai mult decât pe parcursul întregului an 2021.

Noul pact ar fi „un magnet pentru migranţi”, a considerat el. Oficialul a argumentat că acesta nu abordează problema azilului şi nu va reuşi să reducă migraţia ilegală.

Progrese la discuțiile privind pactul european privind migrația și azilul

Discuţiile despre pactul european privind migraţia şi azilul au înregistrat însă unele progrese joi. La reuniunea miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană, Germania a dat undă verde unuia dintre textele esenţiale. Un acord final între statele membre continuă să fie însă o provocare majoră.

Subiectul care a suscitat cele mai multe controverse este un mecanism de criză. Acesta este menit să contribuie la o reacţie europeană rapidă şi coerentă în cazul unui aflux masiv de migranţi într-o ţară a Uniunii Europene, aşa cum a fost cazul în timpul crizei din 2015-2016.

La finalul întâlnirii, ministrul de Interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a constatat că textul de compromis este susţinut de o ”largă majoritate” a statelor membre UE.

”Vorbim despre migraţie, care este o provocare europeană cu care ne confruntăm toţi”, a spus demnitarul spaniol într-o conferinţă de presă.

El i-a mandatat pe ambasadorii statelor membre să aprobe oficial această ultimă componentă a pactului privind migraţia şi azilul. Dacă e aprobată, urmează apoi negocieri cu Parlamentul European.