Ungaria nu se lasă intimidată de sancțiunile impuse de UE
Ungaria nu se lasă intimidată de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Cu o zi în urmă, după ce a avut loc reuniunea miniştrilor de Externe din UE, Înalt Reprezentantul Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a decis ca reuniunea informală a miniștrilor de Externe din UE, ce va avea loc la sfârşitul lunii august, să fie organizată la Bruxelles, Belgia, nu la Budapesta, Ungaria.
„Trebuie să transmitem un semnal, chiar dacă este doar un semnal simbolic împotriva acţiunii lui Orban de a vizita Moscova şi Beijngul”, a spus el.
Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, nu este impresionat nici de decizia respectivă și nici de afirmațiile făcute de Josep Borrell.
„Dacă reuniunile ministeriale europene au loc la Budapesta sau Bruxelles, pentru mine a fost acelaşi lucru de la început, şi la fel este acum”, a spus oficialul maghiar.
Ungaria va bloca următoarea tranșă de bani pentru Ucraina
Totuși, Ungaria va bloca următoarea tranşă de bani pentru Ucraina din „Facilitatea Europeană pentru Pace”, până când Guvernul de la Kiev va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.
Budapesta şi Bratislava au cerut Comisiei Europene (CE) să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele ce tranzitează teritoriul ucrainean.
„Vom continua să blocăm plăţile din Facilitatea Europeană pentru Pace, până când Ucraina rezolvă chestiunea Lukoil”, a adăugat oficialul maghiar.
Misiunea de pace a lui Viktor Orban nu este văzută cu ochi buni de UE
De când Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers personal la Kiev, Moscova și Beijing într-o „misiune de pace” pe care și-a asumat-o, dar pentru care nu a primit mandat. A discutat personal cu președintele Ucrainei, președintele Rusiei și cu președintele Chinei despre războiul din Ucraina.
Dialogul său cu Volodimir Zelenski și cu Vladimir Putin a fost inițiat pentru a afla dorințele ambelor tabere. Discuția sa cu Xi Jinping a avut loc în speranța că Beijingul ar putea convinge Moscova să se așeze la masa negocierilor de pace întrucât China și Rusia sunt aliate.