Ungaria, Polonia si Cehia, lovite de scumpiri

Este efectul combinat al alinierii cotei taxei pe valoarea adaugata la cea din Uniunea Europeana, al deprecierii monedelor nationale in raport cu moneda euro, al cresterii generale a fiscalitatii si fortarii preturilor de catre comerciantii in goana dupa profit. Ar fi bine daca totul s-ar opri aici, dar guvernele tarilor care adera la Uniunea Europeana in mai 2004 au anuntat deja ca acest moment festiv va coincide cu un nou val de scumpiri. Viata viitorilor cetateni ai Uniunii se anunta grea: pr

Este efectul combinat al alinierii cotei taxei pe valoarea adaugata la cea din Uniunea Europeana, al deprecierii monedelor nationale in raport cu moneda euro, al cresterii generale a fiscalitatii si fortarii preturilor de catre comerciantii in goana dupa profit. Ar fi bine daca totul s-ar opri aici, dar guvernele tarilor care adera la Uniunea Europeana in mai 2004 au anuntat deja ca acest moment festiv va coincide cu un nou val de scumpiri. Viata viitorilor cetateni ai Uniunii se anunta grea: preturi mari la salarii neschimbate.
Ungurii sunt cei mai afectati de scumpiri
Cei mai afectati din regiune sunt cele zece milioane de unguri. Utilitatile publice sunt mai scumpe cu 18%, din decembrie. Inceputul noului an a adus o crestere de 8% a preturilor alimentelor si o majorare de 2% a costurilor cu intretinerea. Comparativ cu Polonia si Republica Ceha, la randul lor extrem de afectate, Ungaria se afla in situatia cea mai defavorabila. si asta inainte de intrarea in zona euro, un alt soc al viitorului caruia nou-venitii din fostele tari comuniste trebuie sa-i faca fata. Experienta tarilor membre arata ca trecerea la euro este cu atat mai vizibila in cresterea preturilor, cu cat o moneda nationala este mai slaba in raport cu cea europeana. La adoptarea euro, cresteri semnificative de preturi s-au inregistrat in Grecia si Italia. Este deci de asteptat ca istoria sa se repete si in celelalte tari.Romanii sunt obisnuiti cu scumpirile. „Pentru ca asa este in UE” este justificarea servita pe tava, ani la rand, de catre autoritati, pentru mascarea vidului de performante economice, abuzurilor comerciantilor si intarzierii reformelor. Totusi, pielea lor tabacita de scumpiri nu va fi afectata de cresterile preturilor din tarile vecine. „Impactul cresterii preturilor interne de productie in Ungaria, Polonia si Republica Ceha asupra preturilor marfurilor importate in Romania va fi relativ redus”, estimeaza Eugen Dijmarescu, ministrul delegat pentru comert. Explicatia consta in ponderea redusa in totalul importurilor, a celor provenite din cele trei tari – 8% in primele 11 luni ale anului 2003.

Scumpiri record ale combustibililor In Polonia
· In luna ianuarie, benzina s-a scumpit cu 5%, ajungand la pretul de 1 dolar pe litru. Este cea mai mare majorare de preturi la benzina din ultimii doi ani. Ea este rezultatul unei prime etape in alinierea cotei taxei pe valoarea adaugata la nivelul celei din Uniunea Europeana (Polonia a negociat alinierea treptata a TVA si accizelor, tocmai pentru a face socul mai suportabil) si al introducerii unui nou impozit destinat cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.
· In luna mai, taxa pe valoarea adaugata va fi aliniata total celei practicate in cadrul Pietei Unice. Inseamna o noua majorare a tuturor preturilor bunurilor de consum, estimata la 15%.
· Rata inflatiei a crescut de la 1,6% in noiembrie 2003, la 2,1% in ianuarie 2004.
· Zlotul polonez si-a continuat devalorizarea in raport cu euro (15% in 2002, 14% in 2004).

Ungaria – cel mai mare val de scumpiri din ultimii DOI ani
· Pretul utilitatilor publice a crescut in ultimele doua luni cu 18%.
· Alimentele s-au scumpit in ianuarie a.c. cu 8%, iar combustibilii cu 2%.
· Rata inflatiei estimata pentru primul trimestru al anului 2004 este mai mare cu 1,4%. Ea va atinge 7% in luna martie.
· Balanta comerciala s-a deteriorat dramatic in ultimul an. Exporturile au scazut cu 20%, comparativ cu exporturile care s-au diminuat cu doar 10%. O cauza importanta a declinului exporturilor este retragerea IBM din Ungaria. In ceea ce priveste importurile, nivelul lor ridicat se datoreaza cererii interne in crestere.
· Cursul monedei nationale a fluctuat in 2003 intre 235 forinti/euro si 275 forinti/euro. Banca Centrala nu a reusit sa mentina cursul pe care si l-a propus, de 260 forinti/euro, desi rata de interventie pe piata monetara este printre cele mai ridicate din Europa.

Cel mai scump pachet de Marlboro din regiune se gaseste In CEHIA
· In luna ianuarie, produsele alimentare s-au scumpit cu 9%. Cele mai mari cresteri de preturi se inregistreaza la branzeturi si lactate (7%) si carne (9%),
· Cele mai scumpe pachete de tigari Marlboro din cele zece state ce vor intra in Uniunea Europeana in luna mai se pot cumpara la Praga. In cursul acestei luni, pachetul de Malboro s-a scumpit cu 7,5%, ajungand la un pret de 1,8 euro. Desi ridicat pentru regiune, acest pret este un chilipir fata de preturile tigarilor in Uniunea Europeana.
· Guvernul de la Praga a anuntat pentru sfarsitul lunii ianuarie o crestere generala a taxlor si impozitelor de pana la 5%.
· In cursul anului trecut, spre deosebire de situatia din Polonia si Ungaria, Banca Centrala a Cehiei a reusit mentinerea unui curs stabil al monedei nationale in raport cu euro (31-32 CZK/euro), iar incasarile din export au crescut ca urmare a majorarii productiei concernului Volkswagen, cel mai mare exportator, cu 69%.

Afaceri europene
· Acolo unde nivelul de trai este ridicat, increderea in autoritati si in rolul lor in combaterea criminalitatii financiare este mare. Statele central si est-europene nu fac exceptie de la regula. Conform Eurobarometrului recent dat publicitatii de Comisia Europeana, slovenii, de departe cei mai prosperi din regiune, sunt de parere ca tribunalele (14%), presa (13%) si politia (12%) lupta cel mai eficient impotriva fraudelor si coruptiei din administratie. Doar locuitorii Ciprului, iarasi un stat cu un nivel de trai peste media regiunii, sunt la fel de optimisti si increzatori: 20% din ei spun ca guvernul, iar 19% ca sistemul legislativ si cel jurisdictional. Romanii si nu numai ei au o cu totul alta parere. 28% din slovaci, 22% din cehi, 21% din polonezi, 20% din bulgari, 14% din romani si letoni, 13% din lituanieni considera ca nu exista nici o autoritate nationala care sa lupte cu criminalitatea financiara. Pentru toti acestia, cei care ar trebui sa faca acest lucru sunt ei insisi implicati in deturnari de fonduri, evaziune fiscala etc. Singura speranta ramane Uniunea Europeana pentru 11% din cehi, 16% din maghiari 25% din romani 22% din slovaci, 20% din lituanieni si 19% din letoni. Polonezii sunt si mai pesimisti. 14% cred ca doar presa isi face datoria, semnaland cazurile de coruptie, frauda, evaziune.
· Fondatoarele Uniunii Europene, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Belgia, sunt un prost exemplu atat pentru celelalte state membre, cat si pentru tarile candidate. Daca pentru acestea din urma, transpunerea integrala a legislatiei comunitare in legislatia nationala este o conditie necesara a aderarii, tarile membre nu au aceasta problema, astfel explicandu-se si intarzierea cu care ele adopta directivele Comisiei Europene. Din 135 de directive ale Comisiei Europeane neadoptate de tarile membre ale Uniunii in mai bine de un an de zile de la emiterea lor, principalele restante revin Frantei si Belgiei. Cele doua sunt intr-o mare intarziere cu preluarea a 54 de directive. Urmeaza Germania, cu 53 de directive nepreluate, Luxemburg (52 de directive), Grecia (48 de directive) si Italia (46 de directive). Doar cinci state se mentin sub baremul de 1,5% legislatie neadoptata, acceptat de Comisia Europeana: Danemarca (5 directive neimplementate), Finlanda (21 de directive), Spania (14) si Irlanda (21 de directive). Legislatia neadoptata se refera la regimul calificarilor profesionale, la copyright si drepturile aferente in cadrul societatii informationale, la protectia inovatiilor din domeniul biotehnologiei.