Viktor Orban și Ungaria au rămas fără protector
Ce intenții are Viktor Orban în România și în UE? Profesorul Dan Dungaciu a argumentat sâmbătă, într-un interviu televizat, că Ungaria sugerează implicit necesitatea unei co-suveranități în Transilvania, întrucât prezența semnificativă a Ungariei în această regiune face dificilă discutarea chestiunilor legate de Transilvania fără a implica Ungaria.
Întrebat cu privire la probabilitatea ca premierul ungar să preia președinția Consiliului European, Dan Dungaciu a precizat că perspectivele în această direcție nu par a fi iminente. În plus, analistul a vorbit și despre relația dintre Ungaria și Polonia.
„Eu nu cred că lucrurile se vor duce într-acolo. Între noi fie vorba, mie mi se pare că oricum Viktor Orban a trăit politic prea mult, chiar și până în momentul în care ar putea să devină președintele Consiliului.
În paranteză fie spus, în Polonia s-a schimbat puterea. În Polonia nu mai este domnul Kaczynski, este domnul Tusk. Polonia, până acum, stătea spate în spate cu domnul Viktor Orban și Articolul 7 nu trebuia să fie activat pentru că Polonia era cu veto.
Întrebarea esențială este de ce acum nu poate fi aplicat articolul respectiv, pentru că Ungaria nu mai are vreun protector, este singură”, a explicat Dan Dungaciu, pentru B1 TV.
Polonia și-a schimbat atitudinea față de Ungaria
Analistul a menționat că anterior, Polonia se opunea prin veto oricărei încercări de a suspenda dreptul de vot al Ungariei.
Potrivit lui, în prezent, Polonia nu mai are aceleași interese. Profesorul universitar vorbește despre faptul că Articolul 7 poate fi activat pentru că nu mai există nimeni care să pună un veto.
De ce nu se întâmplă asta?
„Până acum, Polonia punea veto pe orice tentativă de a scoate Ungaria de la dreptul ei de vot.
Acum Polonia nu mai e aceeași Polonie (…). Practic, acum activarea Articolului 7 se poate face pentru că nu mai este cineva să pună veto. De ce nu se întâmplă lucrul acesta?
Ca să tranșăm odată chestiunea cu Viktor Orban. Asta e o întrebare. E retorică? Eu cred că nu ar trebui să fie numai retorică, ar trebui să ne gândim un pic mai bine, pentru că tot „Aliotmanul se împiedică de un ciot”, mi se pare ridicol”, a adăugat analistul.
Dan Dungaciu susține că Orban are șanse minime în ceea ce privește ascensiunea în cadrul Consiliului European.
„Ce se va întâmpla este că va fi ales un nou președinte al Consiliului (European, n.r.) în iunie, iar domnul Orban va prelua președinția (Consiliului de Miniștri, n.r.) din iulie, deci în iunie va fi un nou președinte al Consiliului.
Actualul președinte al Consiliului, Charles Michel, trebuia să își încheie mandatul în noiembrie (…). Nu îmi imaginez că domnul Orban va avea șansa să ocupe acea poziție”, a continuat el.
Ungurii vor co-suveranitate în Transilvania
Dan Dungaciu a subliniat că interesul Ungariei constă în co-suveranizarea Transilvaniei, nu în schimbarea granițelor. Analistul a explicat că Ungaria nu abordează problema unei modificări a frontierei, ci aspiră la o formă de co-suveranitate.
„Ungaria nu vorbește despre schimbarea de frontiere, nu vorbește despre remodificarea statutului Transilvaniei, dar sugerează implicit, prin realitatea de fapt, că ar trebui să fie o co-suveranitate în Transilvania pentru că prezența Ungariei e atât importantă, semnificativă în Transilvania încât nu poți discuta chestiunile Transilvaniei fără Ungaria, de aici ideea de co-suveranizare a Transilvaniei. Asta este miza maghiară”, a adăugat Dan Dungaciu.