Ungaria prelungește înghețarea prețurilor la carburanți și alimente. Viktor Orban: „Nu putem sta cu mâinile în sân”
Premierul a spus într-un clip video publicat pe pagina sa de Facebook că guvernul a abordat problema preţurilor la carburanţi şi la alimente în cadrul şedinţei sale de miercuri. Totodată, acesta a subliniat că preţurile cresc în toată Europa, cauza principală a creşterii fiind războiul, iar până la încheierea acestuia, preţurile vor tot creşte.
„Cu toate acestea, în Ungaria nu putem sta cu mâinile în sân: guvernul face tot posibilul pentru a proteja familiile de consecinţele creşterii preţurilor. Astăzi a trebuit să hotărâm ce să facem.
Am decis să prelungim până la 1 iulie îngheţarea preţurilor la carburanţi şi alimente, astfel că preţurile rămân aceleaşi atât pentru carburanţi, cât şi pentru alimente. Facem tot posibilul pentru a proteja familiile”, a declarat premierul.
De asemenea, Viktor Orbán a adăugat că acesta este motivul pentru care au aplicat măsura îngheţării preţurilor la carburanţi şi la anumite alimente, însă perioada pentru care a fost valabilă această măsură urmează să expire în curând.
Viktor Orban are parte de vești proaste
În altă ordine de idei, Comisia Europeană are în plan demararea procedurii privind statul de drept împotriva Ungariei, iar comisarul pentru buget Johannes Hahn va trimite în aceeaşi zi o notificare oficială din partea Executivului de la Bruxelles Guvernului ungar.
Odată cu aceasta va începe un proces cu o durată de 6-9 luni, la sfârşitul căruia Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanți ai guvernelor statelor membre, poate sancționa Ungaria prin suspendarea sau blocarea unei părți din ajutorul UE dacă se dovedește că încălcarea anumitor norme ale statului de drept aduc atingere directă intereselor financiare ale UE.
Activarea mecanismului privind statul de drept a fost anunţată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii aprilie, în Parlamentul European. În acest proces va fi implicată, deocamdată, Ungaria.
Factorii de decizie de la Bruxelles susțin de mult timp că scopul procedurii nu este de a sancționa, ci de a preveni, de a rezolva problemele prin negocieri.