Şeful guvernului de la Budapesta susţine că propunerea are ca scop crearea unei stabilităţi şi asigurarea că schimbările pot fi făcute numai prin consens.
“Voi extinde aria legii (privind necesitatea a două treimi din voturi) numai într-o singură direcţie: în zona legislaţiei economice”, a afirmat Viktor Orban într-un interviu apărut sâmbătă pe site-ul cotidianului austriac Kronen Zeitung.
“Nu ascund faptul că, în acest sens, vreau să leg la mâini viitorul guvern. Şi nu doar viitorul guvern, ci viitoarele 10 guverne”, a afirmat el.
Orban a explicat că politica privind datoria naţională a guvernelor anterioare aproape că a împins Ungaria pe acelaşi drum ca Grecia, acesta fiind motivul pentru care o astfel de măsură ar fi necesară.
Guvernul condus de partidul lui Viktor Orban, Fidesz, are o majoritate de două treimi în parlament, ceea ce îi permite să modifice orice lege fără a mai avea nevoie de alte voturi decât cele ale susţinătorilor săi din legislativ.
Întrebat dacă nu cumva politica fiscală a Ungariei este riscantă, Orban a precizat că adevăratul risc l-a reprezentat renunţarea la înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional la mijlocul lui 2010.
Ungaria a apelat la ajutorul FMI şi al Uniunii Europene în 2008 pentru a evita colapsul financiar, însă a renunţat la acordul cu Fondul după ce a optat pentru un mix neconvenţional de politici fiscale pentru a impulsiona creşterea. “Am ieşit de sub un acoperiş sigur în sălbăticie, unde este frig şi suflă un vânt aspru. Însă aşa arată libertatea”, a spus el pentru publicaţia austriacă.
“Acum depinde de disponibilitatea investitorilor de pe pieţele financiare de a-şi investi banii în Ungaria. Stabilitatea şi încrederea sunt esenţiale pentru acest lucru. Dacă vom face vreo greşeală acum, nimeni nu va avea încredere în noi”, a adăugat premierul ungar.
Ungaria: Premierul Orban vrea majoritate de două treime pentru schimbarea legilor economice
12 iunie 2011, 09:35
Ultima modificare în 12 iunie 2011, 12:35
Premierul ungar Viktor Orban vrea ca în viitor schimbările din zona legislaţiei economice să poată fi făcute numai prin acceptul unei majorităţi de două treimi din parlament, relatează Reuters.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Guvernatorul Olandei: „trebuie să repunem Grecia pe șine, dar nu putem constrânge băncile”
- Cât de aproape e China de o bulă a creditelor
- Rezervele de gaze şi ţiţei ale României vor scădea la jumătate în următorii nouă ani
- Emil Boc: „Modelul propus de USL înseamnă costuri și taxe noi pentru cetăţeni”
- Ungaria vrea să pună taxă suplimentară pe ice tea, cola, chipsuri şi supa instant
- Thailanda: E.Coli în conopida importată din Europa
- Studiu: Două treimi dintre români spun că nu vor pleca în vacanţă anul acesta
- Noul portdrapel al gamei Renault, un amalgam franco-asiatic
- Cât te costă o vacanță de o săptămână pe un hotel plutitor?
- Cei 5 piloni ai unei guvernări economice eficiente, în viziunea lui Isărescu