Şeful guvernului de la Budapesta susţine că propunerea are ca scop crearea unei stabilităţi şi asigurarea că schimbările pot fi făcute numai prin consens.
“Voi extinde aria legii (privind necesitatea a două treimi din voturi) numai într-o singură direcţie: în zona legislaţiei economice”, a afirmat Viktor Orban într-un interviu apărut sâmbătă pe site-ul cotidianului austriac Kronen Zeitung.
“Nu ascund faptul că, în acest sens, vreau să leg la mâini viitorul guvern. Şi nu doar viitorul guvern, ci viitoarele 10 guverne”, a afirmat el.
Orban a explicat că politica privind datoria naţională a guvernelor anterioare aproape că a împins Ungaria pe acelaşi drum ca Grecia, acesta fiind motivul pentru care o astfel de măsură ar fi necesară.
Guvernul condus de partidul lui Viktor Orban, Fidesz, are o majoritate de două treimi în parlament, ceea ce îi permite să modifice orice lege fără a mai avea nevoie de alte voturi decât cele ale susţinătorilor săi din legislativ.
Întrebat dacă nu cumva politica fiscală a Ungariei este riscantă, Orban a precizat că adevăratul risc l-a reprezentat renunţarea la înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional la mijlocul lui 2010.
Ungaria a apelat la ajutorul FMI şi al Uniunii Europene în 2008 pentru a evita colapsul financiar, însă a renunţat la acordul cu Fondul după ce a optat pentru un mix neconvenţional de politici fiscale pentru a impulsiona creşterea. “Am ieşit de sub un acoperiş sigur în sălbăticie, unde este frig şi suflă un vânt aspru. Însă aşa arată libertatea”, a spus el pentru publicaţia austriacă.
“Acum depinde de disponibilitatea investitorilor de pe pieţele financiare de a-şi investi banii în Ungaria. Stabilitatea şi încrederea sunt esenţiale pentru acest lucru. Dacă vom face vreo greşeală acum, nimeni nu va avea încredere în noi”, a adăugat premierul ungar.