Premierul ungar Viktor Orban vrea ca în viitor schimbările din zona legislaţiei economice să poată fi făcute numai prin acceptul unei majorităţi de două treimi din parlament, relatează Reuters.
Şeful guvernului de la Budapesta susţine că propunerea are ca scop crearea unei stabilităţi şi asigurarea că schimbările pot fi făcute numai prin consens.
“Voi extinde aria legii (privind necesitatea a două treimi din voturi) numai într-o singură direcţie: în zona legislaţiei economice”, a afirmat Viktor Orban într-un interviu apărut sâmbătă pe site-ul cotidianului austriac Kronen Zeitung.
“Nu ascund faptul că, în acest sens, vreau să leg la mâini viitorul guvern. Şi nu doar viitorul guvern, ci viitoarele 10 guverne”, a afirmat el.
Orban a explicat că politica privind datoria naţională a guvernelor anterioare aproape că a împins Ungaria pe acelaşi drum ca Grecia, acesta fiind motivul pentru care o astfel de măsură ar fi necesară.
Guvernul condus de partidul lui Viktor Orban, Fidesz, are o majoritate de două treimi în parlament, ceea ce îi permite să modifice orice lege fără a mai avea nevoie de alte voturi decât cele ale susţinătorilor săi din legislativ.
Întrebat dacă nu cumva politica fiscală a Ungariei este riscantă, Orban a precizat că adevăratul risc l-a reprezentat renunţarea la înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional la mijlocul lui 2010.
Ungaria a apelat la ajutorul FMI şi al Uniunii Europene în 2008 pentru a evita colapsul financiar, însă a renunţat la acordul cu Fondul după ce a optat pentru un mix neconvenţional de politici fiscale pentru a impulsiona creşterea. “Am ieşit de sub un acoperiş sigur în sălbăticie, unde este frig şi suflă un vânt aspru. Însă aşa arată libertatea”, a spus el pentru publicaţia austriacă.
“Acum depinde de disponibilitatea investitorilor de pe pieţele financiare de a-şi investi banii în Ungaria. Stabilitatea şi încrederea sunt esenţiale pentru acest lucru. Dacă vom face vreo greşeală acum, nimeni nu va avea încredere în noi”, a adăugat premierul ungar.