Ungaria, ajutor nesperat pentru România. Salvarea națională ne poate veni de la unguri

Viktor Orban

SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ungaria face legea-n UE! Visul lui Viktor Orban devine realitate. Ce vor face maghiarii cu România, după ce vor prelua președinția Consiliului Uniunii Europene?

Ungaria vrea să bage România în spațiul Schengen

Începând cu 1 iulie 2024, Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE de la Belgia pentru o perioadă de șase luni. Cu această ocazie, la Bruxelles au fost prezentate atât prioritățile Guvernului de la Budapesta, cât și sloganul mandatului.

Ungaria a surprins toate statele membre cu sloganul sub care își va desfășura președinția Consiliului UE. „Make Europe great again!” („Să facem Europa măreață din nou!”) este o replică a sloganului folosit de Donald Trump, fostul președinte al SUA, în campania electorală din anul 2016.

Simbolul ales de Guvernul de la Budapesta este sugestiv: un cub rubik cu steagul european pe o față și steagul Ungariei pe cealaltă parte.

Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

Printre prioritățile președinției ungare se numără aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, inclusiv pe cale terestră până la sfârșitul anului.

„Nu cred că, vreodată, Donald Trump a vrut să facă Europa măreață sau…

Vrem să transmitem că Europa este mai puternică împreună decât individual și ideea este că Europa trebuie să devină independentă”, a declarat ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană, Balint Odor.

Balint Odor (SURSA FOTO: Twitter, Odor Balint)

Şi ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, vorbea în urmă cu o lună despre sprijinul pe care Ungaria îl va acorda României pe această temă.

„Unul din obiectivele importante ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obțină statutul de membru al zonei Schengen. Este și interesul național al Ungariei și este interesul întregii națiuni. (…)

De-a lungul graniței româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetățenii din cele două țări, pentru că dumneavoastră nu sunteți stat membru Schengen.

Odată ce ați intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetățenii noștri, iar traiul de-a lungul granițelor va primi un nou sens, comunitățile transfrontaliere vor primi un nou sens și noi posibilități, motiv pentru care noi vom face tot ce ține de noi ca să vă puneți alătura zonei Schengen”, spunea Péter Szijjártó la finalul lunii mai.

Care sunt prioritățile Ungariei?

Președinția ungară se anunță a fi plină de provocări, având în vedere numeroasele neînțelegeri cu alte state membre din UE pe teme esențiale.

Ungaria ar putea fi un obstacol în calea ajutorului militar destinat armatei Ucrainei și a extinderii blocului comunitar către Est. În rolul de lider al Consiliului UE, Ungaria va trebui să gestioneze negocierile pe aceste teme sensibile.

Ungaria se confruntă cu proceduri de infringement pentru încălcarea statului de drept. Premierul Ungariei, Viktor Orban, este cunoscut pentru relațiile sale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, ceea ce complică și mai mult situația.

„Avem nevoie de consens, iar noi vrem să luăm în calcul toate sensibilitățile naționale în ceea ce privește luarea deciziilor și vrem să definitivăm spațiul Schengen până la sfârșitul anului”, a adăugat ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană.