Turismul excesiv, o problemă și pentru Ungaria

Un district din Budapesta pregătește un referendum pentru a decide asupra unei eventuale interdicții a închirierilor pe termen scurt. Această inițiativă ar putea face ca Ungaria să fie prima țară care impune măsuri într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.

Conform datelor furnizate de Eurostat, anul trecut, aproape 719 milioane de nopți de cazare în Uniunea Europeană au fost rezervate prin platforme online precum:

  • Airbnb
  • Booking
  • Expedia Group
  • Tripadvisor

Dintre capitalele europene, Parisul a fost lider, cu peste 19 milioane de nopți înregistrate.

Reuters relatează că Budapesta a dominat clasamentul destinațiilor de sejururi pe termen scurt din Europa Centrală, înregistrând 6,7 milioane de nopți. Capitala Ungariei a devansat orașe precum Viena, Praga, Varșovia și Cracovia în preferințele turiștilor.

Este necesară părerea localnicilor despre impactul șederilor scurte

Primarul Tamas Soproni, care conduce districtul din Budapesta unde are loc votul, consideră că popularitatea orașului face necesar consultarea cetățenilor cu privire la efectele închirierilor pe termen scurt asupra prețurilor locuințelor și a calității vieții.

De asemenea, votul se va finaliza pe data de 15 septembrie.

„Nu poți sta degeaba și să aștepți să se întâmple ceva. Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru că trăim într-o epocă în care mulți oameni își pot permite vacanțe în străinătate.

Cu toate acestea, ceea ce nu luăm în considerare este că vor exista orașe pe care noi, ca turiști, le facem nelocuibile”, a spus primarul districtului șase din Budapesta.

masini in ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Interdicția ar urma să intre în vigoare din 2026, dacă va fi adoptată

Implementarea unei interdicții în districtul șase, unde prețurile apartamentelor depășesc cu 22% media din Budapesta, ar putea conduce la o scădere temporară a costurilor pentru închirierile pe termen lung.

Criticii interdicției susțin că această măsură nu doar că ar reduce veniturile proprietarilor de apartamente, dar ar afecta și afacerile locale, cum ar fi cafenelele și restaurantele din zonă, care depind în mare parte de turiștii străini.

Dacă interdicția va fi aprobată, aceasta ar începe să fie aplicată la începutul anului 2026.

Rezultatul votului ar putea avea consecințe semnificative, având în vedere că guvernul condus de premierul Viktor Orban evaluează reglementarea închirierilor pe termen scurt.

Ministrul Economiei de la Budapesta a avertizat că aceste practici contribuie la deficitul de locuințe și la creșterea prețurilor.