Ungaria cere exceptarea de la politicile UE privind migrația

Guvernul din Ungaria intenționează să se alăture Olandei și să ceară exceptarea de la politicile Uniunii Europene privind migrația, potrivit ministrului ungar al Afacerilor Europene, János Bóka.

Această decizie vine în contextul în care Ungaria dorește să implementeze măsuri mai stricte pentru a stopa migrația ilegală.

„Este nevoie de acțiuni drastice pentru a opri migrația ilegală, guvernul ungar se va alătura Olandei pentru a cere exceptarea de la normele UE privind azilul și migrația, dacă un amendament la tratat va permite acest lucru”, a declarat Bóka, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deși Germania a introdus recent controale la granițele sale, Ungaria nu a anunțat măsuri similare și rămâne un membru dedicat al spațiului Schengen, conform declarațiilor lui Bóka.

Cu toate acestea, o eventuală modificare a tratatelor UE este un proces complex care necesită acordul tuturor statelor membre, iar Comisia Europeană a subliniat că nu se așteaptă să se angajeze într-o astfel de schimbare în viitorul apropiat.

ungaria, ue, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Tensiuni între Budapesta și Bruxelles privind fondurile europene

În același timp, Uniunea Europeană a demarat procedura de recuperare a sute de milioane de euro din fondurile care ar fi trebuit să ajungă în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a refuzat să plătească o amendă impusă pentru încălcarea regulilor UE privind azilul.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în luna iunie, că Ungaria trebuie să plătească 200 de milioane de euro pentru că a împiedicat migranții să solicite azil conform normelor europene. Amenda include și o penalizare de 1 milion de euro pe zi pentru fiecare zi de întârziere în conformare.

Comisia Europeană a anunțat că, în lipsa plății, va începe să deducă această sumă din fondurile destinate Ungariei.

„Ceea ce vom face acum este să scădem cele 200 de milioane de euro din plățile viitoare de la bugetul UE către Ungaria”, a declarat Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei.

În plus, Ungaria are la dispoziție 45 de zile pentru a achita penalitățile zilnice acumulate, care au ajuns deja la 93 de milioane de euro.

„Numărând de la data primirii notificării, autoritățile maghiare vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a efectua această plată”, a spus el.