Ungaria reduce drastic dobânda-cheie

Forintul beneficiază acum de o dobândă mai mică, de 8,5%, ca urmare a deciziei luate astăzi de Consiliul Monetar al Băncii centrale a Ungariei de a scădea acest indicator cu un punct procentual.Scăderea de la 9,5% la 8,5% este foarte consistentă şi i-a luat prin surprindere pe toţi analiştii, maghiar şi internaţionali, cât şi pe dealerii din piaţa valutară. Surprinderea vine în primul rând din aşteptarea ca dobânda să fie redusă cu doar jumătate de punct procentual, de l

Forintul beneficiază acum de o dobândă mai mică, de 8,5%, ca urmare a deciziei luate astăzi de Consiliul Monetar al Băncii centrale a Ungariei de a scădea acest indicator cu un punct procentual.

Scăderea de la 9,5% la 8,5% este foarte consistentă şi i-a luat prin surprindere pe toţi analiştii, maghiar şi internaţionali, cât şi pe dealerii din piaţa valutară. Surprinderea vine în primul rând din aşteptarea ca dobânda să fie redusă cu doar jumătate de punct procentual, de la 9,5% la 9%.

Practic, o asemenea decizie trebuie luată având în vedere mai mulţi factori. Banca Ungariei trebuie să se gândească în primmul rând la mesajul pe care o asemenea reducere consistentă îl transmite pieţei. Dacă reducerea ar fi fost de, să zicem 1,25% sau de 1,50%, atunci mesajul ar fi fost unul de instabilitate şi s-ar fi putut solda cu ieşiri rapide de pe forint ale investitorilor pe forex, lucru care ar fi dus la o scădere accentuată şi rapidă a monedei. Iar eventuală corecţie din zilele următoare nu ar fi avut capacitatea de a aduce forintul la loc.

De asemenea, scăderea cu un punct procentual plasează forintul mai jos în topul investitorilor interesaţi de depozite, certificate de depozit, obligaţiuni sau diverse instrumente de piaţă care implică dobânda adiacentă monedei ţării vecine. Lucru care ar putea, prin ricoşeu, să fie în avantajul leului care trece astfel deasupra forintului, având o dobândă-cheie de 9%.

Totul pentru ajutorarea economiei în scădere
Efectul pe care Banca Naţională a Ungariei îl vizează este însă unul de sprijinire a creditării economiei. Potrivit comunicatului de presă al instituţiei centrale de la Budapesta, Consiliul MOnetar este îngrijorat de loviturile severe primite de economia maghiară în perioada de depresie economică globală şi mai ales de faptul că revenirea nu se întrezăreşte pentru anul în curs.

Instituţia se alătură astfel băncilor centrale din România, Polonia şi Cehia, care au modificat în scădere, în ultimele luni, dobânda de politică monetară pentru a-şi susţine economiile afectate de recesiunea economiei mondiale.