Într-un raport publicat luni, BMI Research avertizează că presiunile salariale se vor intensifica anul viitor, pe măsură ce Europa Centrală se va confrunta cu un deficit de mână de lucru, având în vedere plecarea muncitorilor spre locurile de muncă mai bine plătite din Occident. Potrivit analiştilor de la BMI Research, cea mai afectată va fi industria auto, care, în multe ţări din regiune, este motorul creşterii economice. 

"Deficitul de mână de lucru şi majorările salariale afectează în prezent mai multe state din Europa Centrală şi de Est şi reprezintă un risc semnificativ pentru perspectivele lor generale de creştere economică. Având în vedere că aceste ţări concurează în mod intens cu Ungaria pentru a atrage contracte de investiţii, există riscul ca să înceapă să ofere stimulente fiscale similare, pentru a rămâne o destinaţie competitivă pentru investiţii străine directe", susţin analiştii de la BMI Research. 

Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că, începând din luna ianuarie 2017, Ungaria va reduce taxa pe companii la 9%, adăugând că Executivul de la Budapesta intenţionează să reducă şi contribuţiile sociale pentru a ajuta firmele să majoreze salariile cu până la 40% în următorii şase ani. În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu un profit de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile care au un profit mai mare. 

Îmbătrânirea populaţiei în ţări precum Polonia şi România, precum şi exodul muncitorilor calificaţi spre Vest, combinat cu lipsa investiţiilor, pun sub semnul întrebării perspectivele de creştere ale regiunii Europei Centrale şi de Est. Recent, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că unele dintre cele mai puternice ritmuri de creştere din UE ar putea fi dificil de susţinut dacă guvernele nu urgentează reformele pentru a creşte productivitatea în economiile care deja operează aproape de potenţial. 

Conform estimărilor preliminare publicate săptămâna trecută, cele şase ţări din CEE au raportat o încetinire a ritmului anual de creştere în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea. 

AGERPRES