Din cauza crizei actuale, Ungaria, Republica Cehă şi Polonia nu se grăbesc să adere la zona euro, în ciuda angajamentului pe care şi l-au asumat în momentul intrării lor în UE în anul 2004, au declarat vineri la Praga prim-miniştrii celor trei state.
"Uniunea Monetară este pe cale să se transforme într-o uniune de transferare a datoriilor, deci trebuie să aşteptăm să vedem spre ce se îndreaptă zona euro", a declarat presei primul ministru ceh Petr Necas, în urma întâlnirii cu omologii săi ungar Viktor Orban şi polonez Donald Tusk.
Cei trei şefi de guvern au subliniat că actuala criză a datoriilor este principala preocupare a guvernelor din ţările lor, statele membre din zona euro fiind principalii lor parteneri comerciali.
"Guvernul pe care îl conduc nu a stabilit şi nu va stabili o dată pentru aderarea la euro în cursul mandatului care expiră în anul 2014′, a mai declarat premierul ceh. ‘Republica Cehă nu îndeplineşte în acest moment criteriile de convergenţă şi un lucru încă şi mai important este că proiectul Uniunii Monetare a înregistrat schimbări semnificative faţă de prima jumătate a deceniului trecut", a mai precizat el.
Primul ministru polonez, Donal Tusk, a reafirmat de partea sa că introducerea euro rămâne un obiectiv al ţării sale, dar a adăugat că Polonia încă nu îndeplineşte criteriile de convergenţă ‘foarte strict definite". "Şi statele din zone euro trebuie să respecte aceste criterii’, a mai subliniat el.
Criteriile de convergenţă (sau criteriile de la Maastricht) impun candidatelor la zona euro condiţii referitoare la nivelul datoriei publice, inflaţie, ratele directoare ale dobânzilor şi deficitul finanţelor publice.
"Întrebarea cu privire la viitorul zonei euro nu trebuie adresată statelor candidate, ci membrilor acestei zone care au adus-o în această situaţie critică prin comportamentul lor nu întotdeauna responsabil", a subliniat premierul de la Varşovia.
Şeful guvernului ungar, Viktor Orban, a criticat existenţa unei Europe cu două viteze, subliniind că cele 17 state membre ale zonei euro ar trebui să adopte decizii care să fie bine primite şi în statele UE care nu fac parte din acest grup. "Suntem împotriva împărţirii UE în două blocuri, cel al zonei euro şi restul Uniunii", a subliniat el.
Cei trei prim-miniştri participă la Praga la o reuniune a Grupului de la Vişegrad, care include şi Slovacia, membră a zonei euro de la data de 1 ianuarie 2009. Primul ministru slovac, al cărui guvern a căzut marţi în urma votului negativ al Parlamentului pentru extinderea atribuţiilor Fondului European pentru Stabilitate Financiară (FESF), nu a venit la această reuniune.
Slovacia a votat totuşi joi extinderea acestui mecanism destinat susţinerii statelor care întâmpină dificultăţi financiare, după ce opoziţia de stânga a acceptat să acorde sprijinul său în schimbul alegerilor anticipate care se vor desfăşura pe 10 martie 2012.
Sursa: Agerpres