Ungaria riscă să piardă fondurile de la Uniunea Europeană! Executivul UE a scos la iveală motivul

Miercuri, Uniunea Europeană a trimis o scrisoare Ungariei care avansează posibilitatea înghețării fondurilor alocate, din cauza corupției. După ce Viktor Orban a câștigat, pentru a patra oară consecutiv, alegerile de la începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui noi mecanism de sancțiuni.

Acest mecanism nu a mai fost testat până acum, scrie Reuters, care adaugă că oferă cel mai puternic instrument de până acum în lupta nucleului liberal al UE împotriva naționalistului Orban, a euroscepticilor aflați la putere în Polonia și a altor persoane acuzate de subminarea statului de drept.

„Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria și care ar putea afecta bugetul UE”, a declarat Vera Jourova, un adjunct al șefului Comisiei de la Bruxelles. „Ungaria va trebui să răspundă la preocupările noastre și să propună măsuri de remediere”.

UE se concentrează pe defectele în achizițiile publice

Oficialii europeni de rang înalt spun că se vor concentra asupra unor defecte sistemice în achizițiile publice din Ungaria, în timp ce țara a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale de fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, biroul antifraudă al blocului comunitar. În același timp, media în Uniunea Europeană a fost de 0,36%.

De asemenea, Ungaria a avut cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale ale UE în 2019, potrivit Comisiei Europene. Având în vedere că autoritățile ungare nu au rezolvat problema, oficialii blocului comunitar spun că aceste corecții nu au reparat încălcările continue ale principiilor democratice de-a lungul unui deceniu. Cu toate acestea, au refuzat să numească sumele specifice pe care Ungaria ar putea să le piardă.

Ungaria va oferi un răspuns joi

De cealaltă parte, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat pe Facebook că guvernul de la Budapesta va analiza această scrisoare și va da un răspuns în cursul zilei de joi.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de la Bruxelles și ar mai fi nevoie de câteva luni de astfel de schimburi înainte ca executivul european să propună statelor UE să aprobe suspendarea fondurilor către Budapesta.

În loc de unanimitatea tuturor celorlalte 26 de state membre ale UE, necesară pentru a aplica pedepse în cadrul luptelor anterioare ale blocului cu Orban pe tema statului de drept, de data aceasta o majoritate a celorlalți lideri UE ar fi suficientă pentru a opri fluxul de bani.