Ungaria sprijină România și Bulgaria pentru Schengen

Ungaria, care va prelua președinția Consiliului UE începând cu 1 iulie, a garantat că va depune eforturi pentru ca Bulgaria și România să devină membre ale spațiului Schengen.

„Ne-am propus să promovăm procesul de extindere Schengen și să ajungem la un consens cu privire la includerea granițelor terestre ale Bulgariei și României”, a spus ministrul pentru Afaceri Europene, Janos Boka, la Bruxelles, când a prezentat prioritățile președinției de șase luni.

Intrarea celor două țări în zona fără controale de frontieră nu se află printre cele șapte priorități principale ale președinției. Totuși, Boka a menționat-o în mod special printre obiectivele pe care Budapesta intenționează să le atingă în timpul mandatului său de șase luni.

Bulgaria și România au obținut acces în Schengen pentru călătoriile cu avionul și pe mare la sfârșitul lunii martie. Acordul încheiat între președinția spaniolă și Comisia Europeană în decembrie a prezentat continuarea negocierilor pentru includerea și a frontierelor terestre, fără a stabili un termen precis pentru acest lucru.

Austria își menține capacitatea de a bloca aderarea celor două țări. Fostul prim-ministru bulgar Nikolai Denkov a afirmat recent că Viena va monitoriza modul în care Bucureștiul și Sofia își îndeplinesc obligațiile ca state membre Schengen, înainte de a relua discuțiile.

Belgia, care se apropie de finalizarea președinției sale de șase luni, nu a inițiat reînnoirea negocierilor cu cele două țări candidate pentru aderarea la Schengen.

air schengen aeroportul otopeni
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Prioritățile Ungariei pentru președinția de 6 luni

Ungaria și-a prezentat cele șapte priorități principale pentru mandatul său viitor în fruntea Consiliului UE. Printre ele se numără:

  • elaborarea unui nou acord european pentru sporirea competitivității
  • consolidarea cooperării în domeniul apărării
  • combaterea migrației ilegale
  • extinderea Uniunii Europene
  • modelarea viitoarei politici de coeziune
  • promovarea unei politici agricole comune axată pe sprijinirea fermierilor
  • abordarea problemelor demografice

Ministrul Boka a subliniat că toate temele principale vor fi abordate în lumina responsabilității Uniunii Europene de a asigura securitatea și pacea în Europa.

”Vrem să găsim soluții reale la problemele reale ale Europei”, a spus Boka.

ungaria steag
SURSA FOTO: Freepik

Ungaria are în vedere extinderea UE

Ungaria va încerca să canalizeze sprijinul pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la UE și pentru progresele în Balcanii de Vest, având ca obiectiv avansarea fiecărei țări „cel puțin cu un pas înainte”.

Boka speră că vor avea loc conferințe interguvernamentale pentru Macedonia de Nord și Albania, pentru a iniția negocieri formale. De asemenea, speră ca Serbia să deschidă noi capitole de negociere. Nu în ultimul rând, ministrul maghiar speră ca Muntenegru să încheie cât mai multe capitole posibil.

În același timp, ministrul ungar al afacerilor europene a afirmat că nu anticipează deschiderea de capitole de negociere cu Ucraina în acest an.

Ungaria nu sprijină realegerea Ursulei von der Leyen

Janos Boka a confirmat că Ungaria nu va susține realegerea Ursulei von der Leyen în calitate de președinte al CE.

Budapesta nu are obiecții împotriva ca fostul prim-ministru portughez Antonio Costa să preia conducerea Consiliului European și ca prim-ministrul estonian Kaja Kallas să devină Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Decizia privind-o pe Ursula von der Leyen a fost luată exclusiv de premierul Orban. Aceasta nu reprezintă un drept de veto.