Ungaria vrea să cumpere gaze din România

Ungaria vrea să cumpere gaze din România! Katalin Novak și Klaus Iohannis au susținut miercuri, o conferință de presă comună în Budapesta.

Cei doi oficiali au abordat și tema vânzării de gaze în contextul proiectului Neptun Deep. Totodată, s-a vorbit și despre obținerea independenței energetice față de Rusia.

Mesajul transmis de Katalin Novak este clar: Ungaria dorește să achiziționeze o cantitate mai consistentă de gaze naturale din România. Acest lucru poate fi considerat un semn de interes în consolidarea relațiilor energetice dintre cele două țări. Acest fapt poate aduce beneficii economice și de securitate energetică pentru ambele părți.

Novak consideră că Neptun Deep este „o nouă oportunitate” și dorește ca UE să investească în această resursă românească.

„Dacă vorbim de cooperarea energetică între cele două țări, acesta e un domeniu extrem de important pentru cele două țări. Cu Neptun Deep o nouă oportunitate se deschide. Uniunea Europeană are aici o obligație, ar fi bine ca și UE să investească aici.

Eu cred că țările UE să acceadă la resursele care le revin din partea UE și aș fi bucuroasă dacă resursele ar fi accesibile și pentru aceste investiții. Vreau să atrag atenția domnului președinte asupra faptului că Ungaria vrea să cumpere gaz și să reducem dependența față de Rusia”, a spus preşedintele Ungariei.

Klaus Iohannis a subliniat interesul României pentru resurse regenerabile

Klaus Iohannis a anunțat la rândul său că România își dorește o economie verde. El a precizat că statul român dorește să atingă acest scop până în 2030. Până atunci, a amintit importanta „resurselor de tranziție”.

Președintele României a precizat că „ne dorim să avem o economie verde care să se bazeze pe resurse energetice regenerabile. Sper ca până în 2030 să avem o economie verde din punct de vedere ale resurselor. Cu toții avem nevoie de resurse pentru tranziție”.

„Sursele de tranziție sunt gazele naturale și energia verde. România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriu terestru dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante și în zona coastei. O investiție acolo este planificată. În acest caz este clar că România poate să devină un partener și un furnizor de gaze pentru Ungaria”, a precizat Iohannis.