Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a declarat ca, potrivit ultimelor analize, economia tarii sale se va contracta in 2009 cu 2-3% pentru anul in curs. Cifra anuntata este mai mare decat valoarea anuntata in urma cu doar o luna, cand a fost intocmit bugetul de stat. La finele anului trecut, guvernantii de la Budapesta dadeau ca sigura o scadere a PIB de 0,9%, maxim 1%.

Desi in acest an ar fi nevoie de mai multi bani la buget, premierul a confirmat faptul ca nu vor fi efectuate majorari de taxe, pe principiul ca dari mai mari catre stat nu ar fi solutia ideala pentru economie. Cu toate acestea, nu ar dori sa relaxeze regimul fiscal, tocmai pentru ca mai multe domenii-cheie au nevoie de finantari. Pentru ca va fi un an dificil pentru economia ungara, Gyurcsany considera ca trebuie acordata o atentie sporita pastrarii locurilor de munca, precum si reducerii pe cat se poate a cheltuielilor de la bugetul de stat.

De altfel, semnele descresterii economice au aparut inca de anul trecut, cand productia industriala a inregistrat in luna octombrie o scadere anualizata de 7,2%, ceea ce reprezinta recordul negativ al ultimilor 16 ani.