Ungaria schimbă tabăra și bate palma cu Rusia! Asta da răsturnare de situație! Moscova, înțelegere surpriză cu Budapesta

Sursă: Dreamstime

În cursul zilei de joi a avut loc un eveniment dedicat anunțării unei noi investiții în Ungaria, acolo unde, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Rusia este un partener strategic.

Rusia, un partener strategic pentru Ungaria. O nouă fabrică rusească va apărea în Ungaria

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că Rusia este un important partener strategic pe plan economic pentru Ungaria, referindu-se la domeniile cooperării economice, securității energetice și combaterii pandemiei de coronavirus.

El a făcut acestă declarație la un eveniment dedicat anunțării unei noi investiții rusești în Ungaria, care a avut loc în cursul zilei de joi. Mai precis, este vorba despre o fabrică de containere metalice și încărcătoare de aerosoli. Aceasta va fi construită de de compania Arnest Group în oraşul ungar Alsozsolca, spune ministrul ungar de Externe, care a adăugat că în urma politicii Ungariei de deschidere către Est, în totalul investiţiilor străine în Ungaria a crescut ponderea celor provenite din această parte a lumii.

Presa internațională mai scrie, citată de Digi 24, că acordul asupra acestui proiect a fost convenit în ciuda sancțiunilor economice împotriva țării conduse de Vladimir Putin și a criticilor față de cooperarea pragmatică a Budapestei cu Rusia.

Ministrul Peter Szijjarto a adăugat că Guvernul de la Budapesta este interesat de parteneriate pe bază de respect reciproc, din care ambele părți au de câștigat.

Acorduri de afaceri cu Rusia

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul ungar de Externe spune că mai multe state vest-europene urmăresc același tip de cooperare și semnează cu Rusia mai multe acorduri pentru afaceri, în timp ce remarcile ostile continuă.

După adoptarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei în 2015 (în urma anexării Crimeii), comerţul între statele UE şi Rusia a crescut cu 16%, exporturile Germaniei către această ţară au crescut cu 21% şi cele ale Franţei cu 44%, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

Dacă guvernul ungar ar fi cedat presiunilor şi nu ar fi urmărit o politică externă bazată pe interesele naţionale, Ungaria nu ar fi reuşit în acceaşi măsură să-şi garanteze securitatea energetică, a susţinut Szijjarto.

Amintim că anul trecut, Ungaria a semnat cu compania rusă Gazprom un acord pe 15 ani pentru achiziţia de gaze naturale.

Washingtonul şi UE au ameninţat în ultimele zile Moscova cu sancţiuni economice dure dacă recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei, la frontiera căreia Rusia a dislocat importante efective militare.