La doar câteva zile după confruntarea majoră între Uniunea Europeană și Ungaria cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, Comisia Europeană a anunțat miercuri că a inițiat o nouă procedură de infringement împotriva guvernului ungar în legătură cu un act legislativ recent adoptat care se concentrează asupra activităților străinilor considerate subversive.

Măsura se adaugă la alte câteva proceduri disciplinare deschise împotriva Ungariei pe care Comisia Europeană le-a inițiat împotriva guvernului premierului ungar, Viktor Orban, scrie New York Times.

Comisia Europeană a inițiat o nouă procedură de infringement

Orban a denunțat de mult timp luptele cu Bruxelles-ul, despre care spune că opune un „Goliat globalist woke” împotriva lui „David” al Ungariei. El a susținut că Uniunea Europeană dorește să-l pedepsească pentru că urmărește o agendă creștin-conservatoare, despre care spune că este în conformitate cu dorințele poporului maghiar.

Acțiunea Comisiei se axează pe legislația recent adoptată în Ungaria, care urmărește să pedepsească interacțiunile dintre persoane sau organizații maghiare și străini sau grupuri străine pe care un nou creat Birou pentru Apărarea Suveranității le consideră subversive.

Într-o declarație de miercuri, Comisia Europeană a precizat că a deschis procedura de încălcare a dreptului comunitar după „o evaluare amănunțită” a legii maghiare.

Comisia a afirmat că legislația Ungariei „încalcă mai multe prevederi” ale legislației europene, inclusiv normele pieței interne, valorile democratice și drepturile electorale. De asemenea, Comisia a afirmat că legislația contravine unor drepturi fundamentale precum dreptul la un proces echitabil și libertatea de asociere.

„Instituirea unei noi autorități cu puteri extinse și un regim strict de monitorizare, aplicare și sancționare prezintă, de asemenea, riscuri de a afecta grav democrația din Ungaria”, a declarat miercuri Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri interne.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde

Procedura disciplinară demarată de Comisia Europeană ar putea duce la trimiterea de către Comisie a Ungariei în fața instanței supreme a Uniunii Europene și la impunerea de sancțiuni financiare.

În decembrie, Statele Unite și-au exprimat o îngrijorare similară cu privire la Oficiul pentru Apărarea Suveranității, afirmând că acesta „echipează guvernul ungar cu instrumente draconice care pot fi folosite pentru a-i intimida și pedepsi pe cei care au opinii care nu sunt împărtășite de partidul de guvernământ”.

Legislația și autoritatea pe care o instituie au stârnit, de asemenea, îngrijorări în rândul grupurilor de apărare a drepturilor, care sunt presate de mult timp de autoritățile maghiare.