Ungaria a primit o lovitură masivă de la Parlamentul European.
S-a întâmplat după ce Viktor Orban a renunțat la dreptul de veto exercitat în cazul acordului dintre UE și Ucraina. La schimb, premierul maghiar a primit dezghețarea fondurilor europene.
Ungaria rămâne fără fonduri europene, în ciuda promisiunii inițiale
Totuși, autoritatea europeană a aprobat o rezoluție prin care se solicită suspendarea fondurilor europene pentru Budapesta. Parlamentul European a invocat deficiențe în sistemul judiciar, conflicte de interese, amenințări la adresa libertății presei și a drepturilor fundamentale.
Rezoluția a fost aprobată cu o amplă majoritate. Documentul a vizat procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul privind Ungaria pentru consolidarea statului de drept și implicațiile sale bugetare.
Singurele care s-au opus rezoluției sunt grupurile ID, cu delegația Ligii, și ECR, din care face parte Fratelli d’Italia.
Parlamentul European a oferit mai multe informații:
„Exprimă consternarea față de încălcarea persistentă, sistematică și deliberată a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, pentru care Guvernul maghiar este responsabil. (…)
Subliniază că respectul pentru valorile menționate la articolul 2 TUE s-a deteriorat semnificativ în Ungaria de la activarea procedurii menționate la articolul 7 și își exprimă regretul profund pentru faptul că lipsa unei acțiuni decisive a Comisiei și Consiliului au contribuit la prăbușirea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în țară, transformându-l într-un regim hibrid de autocrație electorală, conform indicatorilor relevanți.”
La încheierea dezbaterii plenare din 10 aprilie, rezoluția a înregistrat următoarele voturi:
- 399 de voturi „pentru”;
- 117 „împotrivă”;
- 28 de abțineri.
Parlamentul European a condamnat legea privind protecția suveranității naționale
Parlamentul European a condamnat și legea privind protecția suveranității naționale. Oficiul pentru Protecția Suveranității (SPO) a fost criticat de autoritatea europeană.
Parlamentul susține că SPO are „competențe extinse și un sistem rigid de supraveghere și sancțiuni, care încalcă în mod fundamental standardele democratice și încalcă mai multe legi ale UE”.
În rezoluție, europarlamentarii cer Comisiei să ceară la rândul său Curții de Justiție a UE măsuri provizorii pentru suspendarea imediată a legii, deoarece aceasta afectează principiul alegerilor libere și corecte.
Având în vedere toate acestea, eurodeputații deplâng decizia Comisiei de a debloca până la 10,2 miliarde de euro din fonduri UE înghețate, ceea ce a determinat Parlamentul să facă recurs la Curtea de Justiție a UE. Dezvăluirile recente făcute de fostul ministru al Justiției ungar ar trebui să determine Comisia să revoce plățile fondurilor UE, citim în text.
Totodată, deputații subliniază că este de neînțeles deblocarea fondurilor, invocând îmbunătățiri ale independenței justiției, în timp ce fondurile acoperite de mai multe legi ale UE rămân blocate din cauza deficiențelor continue în același domeniu.