Ministrul Finanţelor din Ungaria, Mihaly Varga, le-a explicat vineri omologilor săi din Uniunea Europeană că țara sa nu poate sprijini acum o reformă nouă a modului de taxare a companiilor multinaționale, împiedicând astfel ajungerea la un acord.

„Ungaria nu poate sprijini, la acest moment, adoptarea unei directive privind nivelul minim de impozitare la nivel global. Lucrările pregătitoare nu sunt gata. Cred că trebuie să continuăm eforturile pentru a găsi o soluţie”, le-a spus vineri Mihaly Varga miniştrilor de Finanţe din UE, la sesiunea publică a Reuniunii Ecofin, relatează agenția de presă Reuters.

Franța, profund dezamăgită de opoziția Ungariei

Ministrul de Finanţe din Franța, Bruno Le Maire, care a făcut din ajungerea la un acord comun cu privire la un impozit minim pentru companiile multinaţionale un obiectiv-cheie al preşedinţiei franceze a UE, și-a exprimat dezamăgirea faţă de opoziția Ungariei, dar i-a îndemnat pe colegii săi să continue eforturile pentru a ajunge curând la un acord comun.

În prezent, Franţa vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislaţia sa un proiect istoric aprobat în 2012 de 140 de state europene, după cinci ani de dezbateri continue.

Pe scurt, corporațiile multinaționale, care fac afaceri la nivel internațional, ar urma să fie impozitate cu minimum 15% în UE, în conformitate cu acordul istoric de anul trecut al G7 (Grupul Celor Șapte, format din cele mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii).

Intrarea în vigoare a acestui impozit minim pentru companiile multinaţionale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Iniţial, aceasta era programat să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023, însă data a trebuit să fie schimbată recent deoarece anumite state au cerut mai mult timp.

Polonia s-a opus și ea în trecut, însă acum este de acord cu taxarea multinaționalelor

Amintim faptul că, anterior, Polonia s-a opus ferm propunerii de a impune un impozit minim de 15% companiilor multinaţionale, însă, vineri după-amiază, la Reuniunea Ecofin, ministrul Finanţelor din Polonia, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că Guvernul de la Varşovia a renunţat recent la opoziţia sa. Acum, însă, Ungaria este statul care blochează ajungerea la un acord comun.