Ungaria se opune în continuare impozitului minim. Viktor Orban spune că taxa ”ucide locurile de muncă”

Ungaria se opune în continuare unei rate minime globale a impozitului pe profit, a declarat vineri, într-un interviu, premierul Viktor Orban, invocând îngrijorarea cu privire la locurile de muncă din această țară central-europeană, care s-a folosit de impozitele sale scăzute pentru a atrage investiții.

Impozitul minim este a doua parte a unui acord pe doi piloni încheiat anul trecut între aproape 140 de țări pentru a rescrie regulile de impozitare transfrontalieră, astfel încât să țină mai bine cont de modul în care marile companii de internet pot înregistra profituri în țări cu impozite reduse.

Viktor Orban spune că majorarea acestor taxe va determina o scădere a locurilor de muncă

Ungaria s-a folosit de cota de impozit pe profit de 9% și de subvențiile guvernamentale generoase pentru a atrage investiții majore din partea producătorilor germani de automobile și a producătorilor asiatici de baterii, pentru a-și consolida economia bazată pe exporturi.

„Aceasta este o majorare de taxe care ucide locurile de muncă, care, dacă va fi implementată cu aprobarea Ungariei, va elimina zeci de mii de locuri de muncă”, a spus Orban. „Problema taxelor nu este una globală, ci ține de jurisdicția națională”, a adăugat el.

Economia regională ar putea avea de suferit

Ungaria a susținut că aprobarea planului ar putea dăuna economiei regionale, dar unii oficiali europeni au sugerat că Budapesta își folosește opoziția ca monedă de schimb pentru a obține acces la miliarde de miliarde de euro din fondurile de redresare blocate ale UE.

Comisia Europeană a aprobat miercuri planul de redresare post-pandemic al Ungariei, dar a precizat că aceasta nu va primi nicio plată – în valoare totală de 5,8 miliarde de euro – până când nu va pune în aplicare reformele impuse de UE.

Orban a declarat că economia Ungariei, afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, ar putea crește cu 1,5% anul viitor, adăugând că guvernul său va continua eforturile de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor energiei în 2023, scrie TVP World, citând Reuters.

CE consideră că Ungaria nu a progresat suficient în ceea ce privește reformele sale

Comisia Europeană consideră că, în pofida măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere care trebuie încă îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.

Deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea Autorității de integritate nou înființate și la procedura de revizuire judiciară a deciziilor de urmărire penală.

CE a concluzionat că se mențin condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesare măsuri esențiale suplimentare pentru a elimina riscurile care mai există pentru bugetul UE în Ungaria. Prin urmare, CE a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde EUR. De asemenea, CE își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Consiliul va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare, se arată pe site-ul oficial.