Viktor Orbán vrea să facă revoluție în NATO
Premierul ungar Viktor Orbán a declarat că încearcă să „redefinească” termenii apartenenței la NATO din cauza opoziției sale de lungă durată față de ajutorul acordat Ucrainei împotriva războiului Rusiei.
„Avocații și ofițerii noștri lucrează pentru a defini modul în care Ungaria poate exista ca membru NATO fără a participa la operațiunile NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orbán vineri la radioul național, potrivit Financial Times.
Liderul ungar a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și a amânat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina. De asemenea, el se opune cu vehemență antrenării de către NATO a soldaților din Ucraina.
„Nu au existat multe situații în istoria NATO în care un stat membru să adere la ideea de bază a NATO atât de deschis și de clar cum o face acum Ungaria și, prin urmare, … poziția sa în cadrul alianței militare ar trebui redefinită”, a declarat Orbán.
Poziția sa este că forțele ucrainene nu pot învinge pe câmpul de luptă, că Occidentul ar trebui să evite prin orice mijloace un conflict cu Rusia și că Kievul ar trebui să accepte o încetare imediată a focului. SUA a declarat că o încetare a focului acum ar echivala cu o capitulare.
Ungaria a participat însă la misiuni NATO în Afganistan și Irak
Comentariile lui Viktor Orbán par să fi venit ca răspuns la propunerile recente lansate de mai mulți membri NATO ca alianța să antreneze trupele ucrainene în Ucraina, mai degrabă decât în alte țări europene. De asemenea, acestea au loc cu șase săptămâni înainte de summit-ul anual al liderilor NATO de la Washington, unde alianța încearcă să elaboreze o nouă strategie de sprijin pe termen lung pentru armata ucraineană.
Armata ungară a participat la misiuni NATO în străinătate, inclusiv în Afganistan și Irak, și a condus efortul de menținere a păcii KFOR al alianței în Kosovo.
Viktor Orbán a recunoscut că poziția sa transformă Ungaria într-un caz izolat în cadrul alianței, dar a declarat că refuză să dea înapoi.
„Este ca și cum toată lumea se află deja într-un viitor diferit. Pur și simplu refuză să ia în considerare aceste argumente dincolo de o audiere politicoasă”, a spus el. „Iar planificarea războiului continuă”.
El a adăugat că a indicat în prealabil că „nu suntem de acord cu acest lucru și nu dorim să participăm la sprijinul financiar sau înarmare, nici măcar în cadrul NATO. Prin urmare, situația noastră este o situație ciudată „suntem acolo, dar nu suntem”. Nu știu cât timp poate fi menținută această situație”.
Ungaria este considerată o țară „neparticipantă”, a adăugat el, dar lucrează la o definiție mai clară.
„Dacă ar fi să ne retragem, participarea noastră la structura militară a NATO și situația noastră s-ar schimba, de asemenea,”, a spus el.