Ungaria se scufundă. Premierul ungar, spulberat în Parlamentului European „Corupt”, „idiot util”, „fanfaron” și „autocrat” - aceștia au fost o parte din termenii pe care unii parlamentari europeni i-au folosit pentru a-l descrie pe prim-ministrul maghiar Orbán. Reacția lor vine după ce Orbán i-a acuzat în termeni duri pe liderii Uniunii Europene că vor să răstoarne guvernul său suveranist și să impună o administrație aliniată cu politica Bruxelles-ului și valorile acestuia.
Într-un discurs rostit în Parlamentul European, șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a susținut că poziția sa fermă față de valorile tradiționale ale familiei și relațiile mai bune cu Rusia sunt bune pentru continent, scrie Al Jazeera.
Acuzații pe bandă rulantă la adresa lui Viktor Orban în legislativul UE
Pe lângă insulta „idiot util” aruncată de unii europarlamentari, membrii legislativului UE l-au acuzat pe Orban că este cel puțin un dușman al libertăților individuale și al democrației europene și, posibil, un agent al Kremlinului.
Înalți oficiali ai Uniunii Europene l-au criticat pe premierul Viktor Orban pentru derapajele democratice din țara sa și pentru poziția prietenoasă cu Rusia, care a blocat ajutorul militar și financiar pentru Ucraina.
Orban, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, a fost criticat după ce i-a avertizat pe oficialii adunați la Strasbourg despre „criza migrației” și războiul din Ucraina.
Conducând tirul de acuzații la adresa lui Viktor Orban, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat blocarea sprijinului UE pentru Kiev și refuzul de a se alătura eforturilor occidentale de a înarma Ucraina.
„Lumea a fost martoră la atrocitățile războiului. Și totuși, există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”, a spus von der Leyen.
„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a președintelui Vladimir Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a susținut aceasta.
În vară, Orban a stârnit controverse când a călătorit în ceea ce guvernul ungar a descris drept o „misiune de pace” la Moscova și Beijing, fără a se coordona cu partenerii UE.
Un spectacol de propagandă pentru autocrați
Manfred Weber, liderul PPE, s-a declarat consternat de faptul că Viktor Orban nu a dedicat „o singură frază” situației Ucrainei în discursul său, criticând afirmațiile sale pe care le-a numit „un spectacol de propagandă pentru autocrați”.
Orban, care a intrat în conflict în mod repetat cu Bruxelles-ul pentru limitarea drepturilor civile în Ungaria, încă de la venirea sa la putere, în 2010, a fost taxat și de liderul Verzilor, Terry Reintke, care a declarat: „Nu ești binevenit aici, aceasta este casa democrației europene”.
Von der Leyen a atacat poziția lui Orban cu privire la migrație, acuzând guvernul ungar că „aruncă problemele peste gardul vecinului”. Ea a susținut că lipsa controalelor de securitate reprezintă „un risc nu numai pentru Ungaria, ci și pentru toate statele membre”.
Băgat în corzi de Von der Leyen pentru acordul cu China
Șefa UE a criticat și acordul între Budapesta și Beijing, care le permite ofițerilor de poliție chinezi să patruleze în Ungaria împreună cu omologii lor maghiari.
„Cum se poate ca guvernul ungar să permită poliției chineze să opereze pe teritoriul său? Asta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, ci o ușă deschisă pentru interferența străină”, a spus ea.
După discursul lui Viktor Orban, parlamentarii care s-au opus pozițiilor sale de extremă dreapta au reacționat interpretând imnul comunist, Bella Ciao, determinând-o pe Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, să le ceară să facă liniște, spunând: „Aici nu suntem la Eurovision”.