Întrebarea este dacă mai poate trece prin această furtună încă o dată, scrie Kester Eddy într-un articol din Politico.
Controversatul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orbán, cel mai longeviv lider național al Uniunii Europene, se confruntă cu cea mai mare criză din mandatul său de 14 ani.
Pe 10 februarie, Katalin Novak, președinta pe care Orbán a propulsat-o în funcție, și-a dat demisia sub o presiune imensă, alături de fostul ministru al Justiției, Judit Varga. Aceasta urma să fie în fruntea listei Fidesz, partidul lui Orbán, la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.
Așa cum se știe, în aprilie 2023, Novak a semnat, în secret, un ordin de grațiere, anulând sentința unui fost adjunct al unui cămin de copii. Oficialul fusese condamnat pentru încercarea de a acoperi infracțiunile sexuale ale directorului căminului de la acea vreme. Varga a semnat ulterior documentul, conform legii.
În Ungaria lui Viktor Orban, care a făcut din valorile „creștin-conservatoare” pilonii politicii guvernamentale, acest scandal este deosebit de grav
O astfel de grațiere ar fi controversată în orice țară democratică. Dar în Ungaria lui Viktor Orban, care a făcut din valorile „creștin-conservatoare”, în special din „protecția copiilor”, pilonii politicii guvernamentale, acest scandal este deosebit de grav. Cu atât mai mult cu cât Novak a fost purtător de stindard, un catolic devotat politicilor pro-familie ale lui Orbán.
Ca răspuns la scandal, partidele de opoziție, slabe, și în general divizate, au făcut front comun, cerând capetele celor două femei.
Dar, simțind pericolul, Orbán a reacționa rapid:
„Am cinci copii și șase nepoți, iar dacă cineva ar pune mâna pe ei, primul gând ar fi ca agresorul să fie tăiat în bucăți”, a declarat el într-un videoclip.
Ulterior, s-a angajat să modifice Constituția, pentru a împiedica orice viitor șef de stat să acorde clemență pedofililor condamnați.
Pentru astfel de criminali nu ar trebui să existe „milă”, a tunat Orban. După doar 48 de ore, atât Novak, cât și Varga au ieșit din scenă.
Nimeni nu se îndoiește că toate acestea au fost la cererea personală a lui Orbán
La doar câteva ore după scandalul Novak-Varga, acuzațiile-dezvăluiri ale lui Peter Magyar, fostul soț al lui Varga, au lăsat Fidesz în stare de șoc.
Magyar a început să-l atace pe ginerele lui Orbán, István Tiborcz, care are acțiuni la hoteluri, bănci și o serie de alte afaceri, precum și pe Orbán însuși. De exemplu, Magyar susține că liderul ungar a scos odată un pachet de bancnote de 500 de euro, pe care l-a dat unui consilier pentru a plăti un pachet cu ceai, un cadou special pentru fiica lui.
Dezertări în Fidesz și atacuri din toate direcțiile
Între timp, unii au început să susțină că Novak și Varga ar trebui văzute nu ca ticăloase, ci ca niște eroine.
Da, ambele au făcut greșeli grave, a susținut liderul parlamentar Fidesz Máté Kocsis, dar spre deosebire de liderii de stânga fără scrupule din trecut, au acceptat consecințele greșelilor lor. Iar decizia lor de a demisiona „este dovada aceastei diferențe morale” dintre dreapta și stânga.
Orbán a avut încă o dată o ieșire la rampă strălucitoare – și, după mai mult de o săptămână de tăcere, a dat o declarație. Novak, pe care „am văzut-o cu toții ca pe cineva care merita să fie președintele Republicii”, a greșit și nu a mai putut „susține unitatea națiunii”, a afirmat Orbán în discursul său anual despre starea națiunii.
„Deși plecarea ei este un gest corect, este o mare pierdere pentru Ungaria”, s-a lamentat el.
Deși niciun susținător al opoziției nu ar considera, nici măcar o clipă, că Novak a reprezentat vreodată „unitatea națiunii”, aceasta este un argument genial – cel puțin pentru cei de dreapta. Și s-ar putea să atragă și mai mulți alegători Fidesz, taman la timp pentru alegerile locale și europene din iunie.
Între timp opoziția are câteva întrebări la care așteaptă răspuns. Liderii de stânga și de dreapta au pus tunurile pe prim-ministru, afirmând că se eschivează în fața unor chestiuni esențiale: de ce i s-a acordat clemență unui criminal care dorea să acopere un pedofil condamnat? Și cine a făcut această propunere?
Acestea au fost răspunsurile cerute și de cei aproximativ 50.000 de protestatari care s-au adunat vineri seară la Budapesta
În ciuda acestor lucruri, majoritatea parlamentară flexibilă de care beneficiază Orbán nu este deloc amenințată. Chiar dacă, deocamdată, scandalul nu dă semne că se va stinge prea repede.
Deși premierul Orbán s-a dovedit a fi un maestru tactician de-a lungul vieții sale politice, acum se confruntă cu cea mai grea provocare a carierei sale, conchide Politico.