Rezervele de aur ale Ungariei s-au triplat într-o singură lună. Totul s-a întâmplat după ce Banca Naţională a Ungariei a făcut unele dintre cele mai mari achiziţii de metal preţios din ultimele decenii. Tot mai multe guverne par că se se îndreaptă spre aur ca valoare de refugiu, transmite Bloomberg.
În acest sens, Banca Naţională a Ungariei a informat miercuri că luna trecută şi-a majorat rezervele de aur. Acum, țara dispune de până la 94,5 tone de aur.
Tot mai multe guverne se îndreaptă spre aur
În paralel, cele mai recente date publicate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că băncile centrale din întreaga lume au devenit cumpărătoare nete de aur în luna februarie. În fruntea acestora se află Banca Centrală din India care a achiziţionat 11,2 tone de metal preţios.
În cea mai mare parte a ultimului deceniu băncile centrale au fost un sprijin pentru preţurile la aur însă în cel de-al treilea trimestru al anului trecut au schimbat poziţia devenind vânzătoare, în condiţiile în care unele state producătoare de aur au profitat de creşterea preţurilor.
Ungaria nu este singura ţară care se îndreaptă spre aur, interesată să îşi protejeze finanţele în urma pandemiei. Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski a spus luna trecută că instituţia pe care o conduce ar putea cumpăra cel puţin 100 de tone de aur în următorii ani, pentru a demonstra puterea economică a ţării. De asemenea, Serbia a făcut şi ea achiziţii mici dar constante de aur de la începutul lui 2019.
Potrivit datelor WGC, achiziţiile de aur ale Ungariei sunt cele mai mari achiziţii lunare făcute la nivel mondial după luna iunie 2019, când Polonia a cumpărat 94,9 tone. „Estimările noastre rămân în continuare că băncile centrale vor fi cumpărătoare de aur în 2021, însă perspectiva imediată cu privire la cererea băncilor centrale rămâne una echilibrată”, a declarat Krishan Gopaul, analist la WGC.