Ungaria și Polonia, criticate dur de Europa! UE le acuză că încalcă drepturile democratice

Sursă: Dreamstime

Marți, 15 februarie, Uniunea Libertăţilor Civile pentru Europa a atenționat că regimurile politice din Ungaria și Polonia devin din ce în ce mai autoritare. „Diminuează drepturile de bază ale omului. Îşi înăspresc controlul asupra societăţii civile şi media”, a transmis organizaţia civică europeană.

Avertismentul Uniunii Libertăţilor Civile pentru Europa a fost transmis chiar cu o zi înainte ca Instanţa Supremă a Uniunii Europene să decidă dacă vor fi tăiate sau nu fondurile europene pentru ţările care încalcă drepturile şi libertăţile democratice.

Uniunea Libertăţilor Civile pentru Europa a detaliat situația actuală din Ungaria și Polonia într-un raport amplu în care evidenţiază cum statul de drept s-a deteriorat în blocul comunitar de când a început epidemia de coronavirus.

Ungaria și Polonis „diminuează drepturile de bază ale omului”

Această organizaţie civică susţine că Ungaria şi Polonia „îşi înăspresc controlul asupra sistemului de justiţie, societăţii civile şi media şi, în paralel, diminuează drepturile de bază ale omului şi alimentează diviziunile prin scoaterea ca ţapi ispăşitori a migranţilor şi a altor grupuri minoritare”, conform Reuters.

În contextul actual, Varşovia şi Budapesta neagă orice nereguli şi acuză Uniunea Europeană că impune valori liberale nepotrivite pentru societăţile lor, pe care le consideră tradiţionale, conservatoare şi catolice.

În prezent, coeziunea şi poziţia internaţională a blocului comunitar au fost afectate de disputele despre statul de drept din UE.

UE a înghețat fondurile europene pentru Ungaria și Polonia

Deja 36 de miliarde de euro, ce reprezintă fonduri de relansare alocate Poloniei, şi 7 miliarde de euro pentru Ungaria sunt îngheţate din cauza istoricului lor privind drepturile şi valorile democratice.

Recent, prim-ministrul ungar Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că aduce un „jihad” cultural împotriva Ungariei, iar Polonia a ameninţat că va bloca alte politici ale UE.

Dacă Curtea de Justiţie va menţine noul instrument de sancţionare din Uniunea Europeană, blocul comunitar va avea nevoie de timp suficient pentru a anula fondurile europene pentru Budapesta și Varșovia. Astfel că nu vor fi opriţi bani până la alegerile de pe 3 aprilie din Ungaria, când Viktor Orban va participa la o nouă cursă electorală.

Un înalt diplomat european a declarat că așteaptă să fie activată o sancţiune financiară pentru Ungaria și Polonia deoarece încalcă statul de drept. Acesta a adăugat că anticipează negocieri prelungite.