Ungaria se opune categoric! O nouă mare alianță se formează în Europa. Slovacia s-a alăturat refuzului exprimat categoric de Budapesta în ceea ce privește acceptarea unui acord mult dezbătut în interiorul UE. Despre ce e vorba?
Ungaria a declarat că respinge vehement acordul convenit miercuri de către statele membre ale Uniunii Europene privind modificările aduse sistemului european de azil și migrație. Budapesta a refuzat să participe la mecanismul obligatoriu de solidaritate între statele membre.
Alături de Ungaria, și Slovacia, țara condusă de Viktor Orban s-a opus acordului. În schimb, state precum Germania, Franța, Spania, Grecia și Olanda au exprimat satisfacție față de acest acord.
Italia, de asemenea, a salutat reforma. Aceasta a considerând că înțelegerea înseamnă că statele aflate în prima linie la frontierele UE nu se mai simt „singure”.
Ungaria respinge cu forță pactul referitor la migrație
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a declarat categoric împotriva acordului.
„Respingem cu forță acest pact referitor la migrație”, a spus oficialul ungar.
El a subliniat că Ungaria nu va permite intrarea niciunei persoane împotriva voinței sale. În plus, șeful diplomației ungare a adăugat că nu sunt de acord cu amestecul Uniunii Europene în afacerile suverane ale Slovaciei.
Slovacia face front comun cu Budapesta
La rândul său, ministrul de Externe slovac, aflat într-o vizită oficială în Ungaria, a afirmat ferm că este total împotriva implicării Uniunii Europene în chestiunile suverane ale Slovaciei. El consideră că aceasta nu intră în sfera de competență a UE și nu este de acord cu acest aspect.
Conform evaluării prim-ministrului Spaniei, Pedro Sanchez, acest acord este de o importanță esențială pentru țara sa. În opinia sa, înțelegerea va facilita îmbunătățirea gestionării frontierelor. El va promova o abordare mai umană și mai coordonată în ceea ce privește fluxurile migratorii.
Spania, unul dintre punctele principale de acces pentru migranți
Spania reprezintă unul dintre punctele principale de acces pentru migranții ce intră în Europa. Adesea, această țară este doar o treaptă pentru acești migranți sosind din Africa, care ulterior își continuă călătoria către alte state din Uniunea Europeană, cu precădere spre Franța.
În cursul acestui an, Spania a înregistrat un număr record de migranți începând din 2018, cu 52.945 de persoane intrate ilegal pe teritoriul său în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie. Aceste date sunt cele mai recente și au fost furnizate de Ministerul de Interne spaniol. Cifrele, reprezintă o creștere de 76% față de aceeași perioadă din 2022.
Arhipelagul spaniol Canare, situat în largul coastei de nord-est a Africii, a fost în special afectat în acest an de cea mai gravă criză a migrației pe care a cunoscut-o din 2006 încoace. A înregistrat o creștere spectaculoasă a sosirilor de migranți ilegali, majoritatea provenind din Africa Subsahariană.
Grecia este mulțumită de acest acord
În cadrul unui consiliu ministerial, premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat „satisfacția” în legătură cu acest acord. El a afirmat că acesta reprezintă „un răspuns important” la eforturile Greciei de a implementa o politică strictă, dar echitabilă, în ceea ce privește imigrația. Grecia, împreună cu Italia, se află în linia frontală a sosirilor de migranți care își caută drumul spre Europa prin Marea Mediterană, în special din direcția Turciei.
De la începutul anului, aproximativ 44.900 de persoane în căutare de azil în UE au ajuns în Grecia. Ele au venit în special prin insulele din Marea Egee apropiate de coasta turcă. S-a înregistrat cel mai mare număr din ultimii patru ani, conform datelor furnizate de Națiunile Unite.
Premierul conservator al Greciei promovează o abordare strictă în privința migrației. De la preluarea mandatului în 2019, acesta a fost acuzat de autorizarea respingerilor ilegale pe mare și de-a lungul frontierei terestre cu Turcia. Au existat o serie de investigații documentate realizate de ONG-uri și marile organizații media internaționale. Cu toate acestea, Mitsotakis a negat întotdeauna aceste acuzații privind respingerile ilegale.