Slovacia nu este de acord cu cotele de migranți

Slovacia se pronunță împotriva impunerii oricăror cote obligatorii de relocare a migranților de către UE. Și aplicarea de amenzi în cazul nerespectării acestor cote este contestată. Asta a declarat miercuri ministrul de externe slovac Juraj Blanar, în timpul unei vizite la Budapesta. Afirmațiile sale se referă la acordul asupra pactului european pentru migrație și azil, convenit de Consiliul UE și Parlamentul European, scriu agențiile EFE și MTI.

„Ne opunem categoric ca Uniunea Europeană să interfereze în afacerile suverane ale Slovaciei. Aceasta nu este o chestiune în care UE să aibă competenţă. Nu suntem de acord cu asta”, a precizat Blanar, în timpul unei vizite în Ungaria.

Slovacia intenționează să revină la abordarea flexibilă și solidară pe care a manifestat-o anterior, exemplificată prin contribuții precum trimiterea de ofițeri de poliție pentru protejarea frontierei sudice a Ungariei. Aceste declarații au fost făcute de ministrul slovac Juraj Blanar în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.

Szijjarto a subliniat că „Bruxellesul poate fi sigur” că Ungaria și Slovacia resping cotele obligatorii de refugiați. El a solicitat „elitei de la Bruxelles să stea departe de acest subiect” și să înceteze să încerce să impună măsuri privind migrația pe care Ungaria le respinge.

„Respingem acest pact asupra migraţiei cât mai hotărât posibil. Nimeni în afară de noi nu poate decide cine intră în Ungaria. Sau împreună cu cine trebuie să trăiască cetăţenii acestei ţări” a declarat Szijarto.

Și Ungaria respinge impunerea amenzilor

În plus, Ungaria respinge cu fermitate impunerea de amenzi statelor din UE care refuză să accepte migranți conform noului mecanism de redistribuire inclus în pactul recent convenit. Atât Szijjarto, cât și Blanar, au criticat modalitatea adoptării acestui pact. Ei au subliniat utilizarea majorității calificate în Consiliul UE în detrimentul adoptării prin consens.

Reforma acestei politici europene de azil include în mod special un control consolidat asupra intrării migranților în UE. Și instituirea unor centre în proximitatea frontierelor externe ale blocului comunitar. Pentru a facilita repatrierea celor fără drept de azil. De asemenea, impune un sistem de solidaritate obligatorie care presupune redistribuirea migranților către țările membre ale UE. Acolo unde sosesc mai puțini solicitanți de azil. Iar țările care refuză această redistribuire vor trebui să plătească contribuții financiare pentru fiecare migrant respins.

Comisia Europeană consideră că acest acord reprezintă nu doar o victorie pentru UE, ci și pentru migranți.

„Este un mare succes pentru Europa. În sfârşit, după atâţia ani, am reuşit să convenim o politică pentru migraţie şi azil comună şi integrală şi, cel mai important, nu este o victorie doar pentru UE şi Europa. Este o victorie pentru migranţi”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.