Viktor Orban, schimbare de atitudine cu privire la Rusia și Ucraina
Viktor Orban pare că direcționează, în aceste zile, o adevărată schimbare de retorică. Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, a oferit un interviu pentru televiziunea publică flamandă.
În cadrul acestuia, ministrul a subliniat, în legătură cu summitul recent al UE, că a fost esențial pentru Ungaria să se asigure că fondurile UE nu sunt folosite pentru achiziționarea de arme.
„A devenit foarte clar că acești bani pe care îi trimitem acum ucrainenilor vor servi funcționării statului însuși, acoperind cheltuielile sociale și de altă natură, nu transporturile de arme.
Aceasta a fost foarte, foarte important pentru noi”, a declarat ministrul Szijjártó.
În momentul în care a fost întrebat despre discuția avută cu omologul său din Ucraina, oficialul ungar a menționat că au avut o singură întâlnire de la izbucnirea războiului. În contrast, Péter Szijjártó a avut cinci întâlniri cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
„Nu este o competiţie de câte ori se întâlnește cineva cu cineva”, a precizat Péter Szijjártó.
Ministrul a accentuat că a folosit fiecare ocazie pentru a transmite Rusiei că este crucial să înceteze conflictul armat.
Ministrul ungar de externe a adăugat că Ungaria a fost consecventă în sprijinirea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, contrar opiniei unor europeni care susțin că soluția este doar pe cale militară.
Ungaria a avut curajul de a fi pro-Ucraina chiar și la Moscova
„Este foarte ușor să fii pro-ucrainean aici, la Bruxelles, în birourile frumoase din Washington, dar încearcă la Moscova! Am fost acolo și am participat la Săptămâna rusă a Energiei de la Moscova, erau aproximativ 1.000 de oameni în sală.
Am stat acolo lângă vicepremierul Rusiei și șefii celor mai mari companii energetice din Rusia, și acolo am declarat deschis că noi condamnăm războiul și am dori ca acest război să se încheie.
Așadar, este ușor să fii pro-Ucraina aici printre aliați, dar încearcă la Moscova!”, a mai declarat Péter Szijjártó.
În cursul interviului, a fost menționată și problema aderării Suediei la NATO, care încă nu a fost aprobată de Parlamentul de la Budapesta.
Ministrul de externe a evidențiat că Guvernul ungar și-a îndeplinit responsabilitățile. În plus, el le-a sugerat colegilor suedezi că ar trebui să întreprindă măsuri pentru a-i asigura pe reprezentanții partidului de guvernământ că nu vor fi etichetați drept antidemocrați, deoarece consideră că aceasta este o nedreptate.
„Suntem judecaţi de la sute sau mii de kilometri depărtare fără nicio idee despre ce se întâmplă în țară, iar apoi se aşteaptă de la noi să votăm. Înțeleg perfect sentimentele reprezentanților noștri”, a mai precizat Péter Szijjártó.
Ministrul și-a arătat, în același timp, surprinderea față de lipsa de reacție pozitivă din partea premierului suedez la invitația premierului Viktor Orbán.
În opinia sa, este esențial ca premierul suedez să facă o vizită la Budapesta înainte de a se desfășura votul.