Ungaria șochează toată Europa! Dincolo de valorile tradiționale europene, promovate de Uniunea Europeană, Budapesta vrea să impună, odată cu preluarea Președinției Consiliului UE, o viziune proprie asupra principiilor de bază.
Ungaria șochează toată Europa! Vrea să impună o viziune proprie asupra principiilor de bază.
Astfel, Budapesta vrea să aducă în lumină, în plus de respectul față de drepturile omului și statul de drept, importanța tradițiilor naționale și a rădăcinilor istorice.
Ungaria șochează toată Europa! Vrea să promoveze la Consiliul UE tradițiile naționale
Un principiu de bază al preşedinţiei de şase luni a Ungariei la Consiliul Europei, care va începe în mai, va fi respectul pentru tradiţiile naţionale, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Judit Varga, după discuţii cu oficiali de rang înalt ai CoE, potrivit MTI.
În plus faţă de menţinerea dialogului în legătură cu drepturile omului, democraţia şi statul de drept, care constituie activităţile de bază ale CoE, programul preşedinţiei ungare va include de asemenea şi protejarea minorităţilor naţionale şi a familiilor, promovarea dialogului între religii şi abordarea provocărilor reprezentate de inteligenţa artificială, criminalitatea cibernetică şi protejarea mediului, a declara Judit Varga pentru MTI prin telefon de la Strasbourg.
Ea a participat la reuniunea comisiei ministeriale a CoE, unde a confirmat, potrivit agenţiei naţionale ungare de presă, dedicarea Ungariei faţă de valorile CoE, evidenţiind importanţa respectării tradiţiilor juridice naţionale şi a rădăcinilor istorice.
O președinție asigurată prin rotație
Trebuie precizat că Președinția Consiliului UE se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale Uniunii.
În cursul acestei perioade de 6 luni, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009.
Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.
Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.