Alegeri în Ungaria! Este ziua cea mai importantă pentru Viktor Orban.

Au început alegerile parlamentare, considerate importante nu doar pentru țara vecină, ci și pentru România și întreaga regiune. Toate estimările analiștilor și sondajele de opinie indică faptul că alegerile ”se joacă”, dat fiind numărul mare de nehotărâți.

Principalii competitori: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

În ciuda sondajelor care îl dădeau ca și învingător pe Viktor Orban, alegătorii opoziției nu au fost descurajați, susţine directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián, într-un interviu pentru telex.hu. Sociologul Hann Endre a admis că votanţii partidului de guvernământ „tind să fie suprareprezentaţi” în rezultatele sondajelor, în consecinţă votul de astăzi ar putea fi chiar foarte strâns.

Viktor Orban are prima șansă la alegerile de duminică

Magyar Nemzet (în traducere: Naţiunea Maghiară), unul dintre numeroasele ziare controlate de Fidesz, publică mai mult informaţii tehnice despre procesul de votare. Publicația americană Washington Post sugerează că Viktor Orban are prima șansă la alegerile de duminică.

Potrivit unor informații publicate de site-ul 168, într-o localitate de provincie din nord-estul Ungariei se plătesc zece mii de forinţi (cca. 140 RON) în schimul unei fotografii cu buletinul de vot.  Cele mai recente date indică că 40,01% dintre cei eligibili şi-au exprimat votul până la ora 13:00, ora locală. În urmă cu patru ani participarea a fost de 42,32 la sută, la aceeaşi oră.

Trebuie subliniat că, pe lângă alegeri, ungurii vor fi întrebați, în cadrul unui referendum organizat tot duminică, ce părere au despre legislația care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de transsexuali.

Cozi în Europa la secțiile de votare

În Europa, în Olanda, circulaţia defectuoasă a trenurilor îngreunează participarea la vot, în condiţiile în care a fost deschisă o singură secţie de votare, la Haga. Potrivit corespondentului HVG, singurul tren de la Amsterdam pleacă după ora 17:00, iar biletele la cursele de autobuz au fost epuizate. Unii încearcă să închirieze curse private şi să ajungă astfel la Haga până la ora 19:00, când se închid urnele.

Hvg.hu transmite pe baza informaţiilor primite de la cititori că există cozi apreciabile în mai multe oraşe din vestul Europei. La Stuttgart și München timpul de aşteptare poate fi şi de două ore. Deutsche Welle transmite că un şir lung de cetăţeni ungari aşteaptă în fața clădirii ambasadei Ungariei din Berlin pentru a-și exprima votul.

Timpul de așteptare poate fi de până la 45 de minute. Situaţia este asemănătoare la Bruxelles, în faţa Institutul Cultural Maghiar, unde a fost deschisă o secţie de votare pentru cetăţenii rezidenţi în Belgia, adaugă hvg.huDe menționat că urnele se închid la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora României.

Prima măsura care va fi luată de contracadidatul premierului

La ora 11, ora locală (12, ora României), datele arătau o prezenţă mai slabă ca acum patru ani. Au votat 25,77% dintre cei eligibili, faţă de 29,93%, în 2018.

Prima măsură al noului guvern ar fi alăturarea Ungariei la Parchetul European, a declarat Péter Márki-Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán la ieşirea de la urne.

Pe de altă parte, telex.hu anunţă că, deşi la deschiderea urnelor la Londra se formase o coadă de circa 200 de metri, numărul votanţilor scade continuu. La trei ore de la startul votării, jumătate din cele 50 de cabine de vot sunt libere. Cu toate acestea, se aşteaptă o prezenţă mai putenică faţă de 2018, în condiţiile în care numărul celor înscrişi pe listele de vot din Regatul Unit a crescut de la 1171 la peste nouă mii.

Numărul voturilor din Diaspora a crescut semnificativ

Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri europeni, să-și prelungească guvernarea de 12 ani în alegerile de duminică. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină.

A crescut semnificativ numărul voturilor din diaspora faţă de acum patru ani, scrie portalul kronika.ro, finanţat din fonduri publice ale statului ungar. Potrivit articolului, doar o mică parte a voturilor prin corespondenţă (34 000) a fost trimisă prin poştă, restul (peste 190 000) fiind predat direct personalului misiunilor diplomatice ungare.

Din România au fost returnate aproape 52.000 de buletine de vot, ceea ce reprezintă 26% din cei 195.920 de alegători maghiari care locuiesc aici, scrie Krónika. În 2018, 224 000 de persoane au votat prin corespondenţă.