Ungurii răstoarnă planurile mondiale. Mark Rutte nu primeşte susţinerea lui Viktor Orban
Premierul olandez, Mark Rutte, este optimist cu privire la șansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO. Totuși, el aduce în discuție lipsa sprijinului din partea României, Ungariei și Slovaciei.
Vara trecută, premierul olandez a declarat că se va retrage din viața politică olandeză după căderea ultimului său cabinet. Totuși, el este optimist în ceea ce privește posibilitatea de a prelua conducerea unei organizații internaționale.
Cu toate acestea, el recunoaște că nu beneficiază încă de sprijinul tuturor celor 32 de state membre. El a călătorit recent în Turcia, reușind să îl convingă pe Recep Tayyip Erdogan să-l susțină. Cei doi au avut diverse confruntări.
„Acest tip de paşi din cadrul procesului, a zbura pentru a vedea pe cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele ţări după aceea? Dar asta nu poate fi prevăzut în avans”, a subliniat Rutte.
SUA îl susține pe Mark Rutte
Statele Unite au fost una dintre primele țări care și-au manifestat sprijinul pentru Rutte în cursa sa pentru NATO.
Cu toate acestea, politicianul olandez afirmă că nu a primit confirmarea zvonurilor conform cărora Washingtonul exercită deja presiuni asupra Ungariei pentru a renunța la veto-ul său.
„De asemenea, nu exclud să existe o altă conversaţie în paralel. Deocamdată, voi aștepta, pentru că nu e ca şi cum aş suna oamenii să le spun: daţi-mi sprijinul vostru”, a recunoscut el.
Ungaria nu va susține candidatura lui Rutte
Marți, Ungaria a reiterat că nu îl va susține pe Rutte. Țara spune că prioritatea sa este ca NATO să fie condusă de un reprezentant din Europa de Est, cum ar fi președintele României, Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, candidatura lui Iohannis nu pare să aibă prea multe șanse, având în vedere sprijinul extins din partea aliaților pentru Rutte.
Slovacia încă nu a luat o decizie în acest sens.
Miniștrii de Externe ai NATO se întâlnesc joi și vineri la Praga pentru o reuniune informală, în vederea pregătirii summitului liderilor aliați găzduit de Washington în perioada 9-11 iulie.
Pe ordinea de zi se află sprijinul pentru Ucraina, printre alte aspecte importante.
Totuși, este de așteptat ca discuțiile să vizeze și alegerea viitorului lider al NATO, care urmează să îl succede pe norvegianul Jens Stoltenberg.