Ungaria „face tot ceea ce este posibil” pentru a ajuta populaţia din Transcarpatia (vestul Ucrainei), acolo unde locuieşte o comunitate de etnici maghiari, a afirmat, miercuri, 15 februarie, la Satoraljaujhely (în estul Ungariei) Gergely Gulyas, şeful Biroului premierului ungar. Oficialul a declarat, totodată, că „fiecare ungur poartă responsabilitatea pentru fiecare ungur, indiferent de locul în care trăieşte în lume”, relatează agenția de presă MTI.

Ungaria a refuzat să livreze arme Kievului

Gergely Gulyas a declarat în faţa elevilor şi profesorilor lor din Transcarpatia, aflaţi la Satoraljaujhely, că autoritățile de la Budapesta au condamnat agresiunea Rusiei şi continuă să o facă şi că Ungaria livrează ajutor umanitar Transcarpatiei, precum şi altor zone din Ucraina.

De asemenea, conform oficialului, Ungaria oferă asistenţă financiară pentru ca statul ucrainean să poată să funcţioneze și primeşte refugiaţi ucraineni sau le permite acestora să traverseze teritoriul Ungariei în drum spre alte destinaţii.

În plus, responsabilul de la Budapesta a elogiat „lupta eroică” a Ucrainei în apărarea teritoriului său, precizând că este în interesul Ungariei ca maghiarii care trăiesc in Transcarpatia să fie sprijiniți în aceste vremuri complicate și să nu sufere. De aceea, Ungaria a refuzat să livreze arme Kievului, întrucât aceasta ar pune în pericol populaţia din Transcarpatia, transformând-o într-o ţintă, a argumentat oficialul ungar.

Ungaria a intrat în recesiune economică tehnică

Ungaria a încheiat trimestrul al patrulea din anul 2022 cu o scădere de 0,4% a PIB față de trimestrul precedent, marcând astfel oficial intrarea în recesiune tehnică, relatează portfolio.hu.

În trimestrul al treilea s-a înregistrat o scădere destul de abruptă, de 0,7% din PIB față de trimestrul precedent. În general, însă, economia Ungariei a crescut cu 4,6% din PIB anul trecut față de 2021 având însă o dinamică volatilă. Așadar, după un început bun de an, cu două trimestre consecutive de creștere a PIB, economia Ungariei a alunecat spre scădere. În mod comparativ, economia României a crescut anul trecut cu 4,8% din PIB.

„Rezultatul bun, per total, de anul trecut se bazează în principal pe trei factori. Primul este revenirea puternică după criza coronavirusului și cheltuielile foarte mari făcute de stat în perioada alegerilor. De asemenea se aplică și efectul de bază, respectiv rezultate actuale sunt comparate cu cele precedente, mai slabe. Spre final de an, însă, efectul cheltuielilor guvernamentale masive dar și persistența tarifelor mari la energie și-au spus cuvântul.”, precizează jurnaliștii de la Portfolio.