Miercuri, la Chișinău, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a exprimat angajamentul Ungariei de a oferi „toată asistența necesară” Republicii Moldova în demersul său de aderare la Uniunea Europeană. După discuții cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, Szijjarto a subliniat importanța extinderii rapide a UE și a promovării unei colaborări mai strânse cu națiunile din Parteneriatul Estic.
În timpul întâlnirii, diplomatul ungar a evidențiat prezența semnificativă a băncii OTP și a companiei farmaceutice Richter pe piața moldovenească, subliniind pozițiile lor influente. În plus, el a menționat că anul trecut comerțul bilateral dintre Ungaria și Republica Moldova a atins un volum record de 200 de milioane de euro, după cum se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului ungar al Afacerilor Externe.
Szijjarto a făcut cunoscut faptul că membrii NATO nu vor primi compensații pentru contribuțiile lor anterioare la finanțarea armatei afgane. În plus, el a exprimat dorința guvernului ungar de a aloca o parte din aceste fonduri, în special 120 de milioane de forinți (322.000 de euro), în vederea consolidării securității Republicii Moldova. Motivul în spatele acestei decizii este faptul că Moldova este situată „la granița de est a comunității politice europene”, ceea ce stabilește un interes comun în ceea ce privește securitatea.
Ungaria face eforturi pentru diversificarea surselor sale de energie
De asemenea, ministrul ungar al Afacerilor Externe a discutat despre eforturile Ungariei de a diversifica sursele sale de energie. Un pas semnificativ în această direcție, așa cum a menționat Szijjarto, implică inițierea transporturilor de gaze din Azerbaidjan, care se așteaptă să înceapă în acest an. Ungaria preconizează să primească 100 de milioane de metri cubi de gaze încă din acest an.
El a subliniat că succesul acestui proiect depinde de dezvoltarea infrastructurii în Europa de Sud-Est, deoarece capacitățile actuale sunt insuficiente pentru a realiza o diversificare energetică semnificativă.
„Aceasta este o misiune pentru UE. (Statele sud-est-europene) au dreptul să aştepte ca UE să finanţeze proiecte care să majoreze capacităţile de livrare de gaz”, a spus ministrul ungar de Externe.
Comunitatea Politică Europeană se va întâlni la Chișinău pe 1 iunie
O întâlnire a Comunității Politice Europene este programată să aibă loc la Chișinău în data de 1 iunie. Conform ministrului ungar, se anticipează că în cadrul întâlnirii se va lua o decizie referitoare la avansarea relațiilor în domeniul transporturilor și energiei între Uniunea Europeană și teritoriile sale vecine.
„Apreciem că este inacceptabil ca UE să respingă finanţarea infrastructurii de gaz natural şi considerăm gazul ca fiind un pilon important al securităţii energetice în prezent şi în următorii ani”, a declarat Szijjarto, adăugând că gazul azer reprezintă o alternativă cheie şi pentru Ungaria, şi pentru Republica Moldova.