Ungaria tocmai a luat fața României. Acordul a fost deja semnat la Budapesta

Ungaria, steag

SURSA FOTO: Pexels

Ungaria vrea să dea lovitura în domeniul energiei nucleare. Autoritățile de la Budapesta colaborează cu Japonia pentru a dezvolta reactoare nucleare de mică putere. Cele două țări au încheiat deja un acord.

Ungaria și Japonia au încheiat un acord nuclear. Astfel, vor colabora, printre altele, în dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere şi dimensiune. Anunțul a fost făcut de ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, într-o vizită la Tokyo.

Între timp, proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR) pe care SUA le vor în România bate pasul pe loc.

Ungaria și Japonia au încheiat un acord nuclear

Politicianul de la Budapesta a explicat că acesta este „cel mai sigur, ieftin, predictibil şi ecologic mod de producere a unei cantităţi mari de energie electrică”.

„Acesta este cel mai sigur, ieftin, predictibil şi ecologic mod de producere a unei cantităţi mari de energie electrică care, în perioada următoare, este absolut necesară pentru creşterea economiilor noastre”, a declarat politicianul de la Budapesta, conform Hirado.

De asemenea, Szijjarto a precizat că Ungaria și Japonia vor colabora şi în prelungirea duratei de viaţă a blocurilor existente ale Centralei nucleare de la Paks.

Pregătirile în acest sens au fost deja în desfăşurare în Ungaria în cazul reactoarelor funcţionale. Noile structuri ale centralei nucleare maghiare sunt asigurate de Rusia, potrivit sursei menționate.

„Dacă reuşim să finalizăm acele tehnologii care permit construirea de reactoare nucleare de dimensiune şi putere mică, şi conectarea acestora la reţea, atunci Ungaria va fi cu siguranţă interesată de aplicarea acestei tehnologii”, a adăugat Péter Szijjártó.

Ungaria / SURSA FOTO: Dreamstime

Tehnologia americană dorită în România este încă la stadiul de proiect

Amintim că România are obiective destul de mari în domeniul energiei nucleare. Mai precis, țara noastră vrea să devină, până la finalul acestui deceniu, prima din lume cu reactoare nucleare mici.

Totuși, tehnologia americană dezvoltată de NuScale este încă la stadiul de proiect și beneficiază de finanțarea SUA, printr-un grant anunțat de președintele Joe Biden.

Cu toate acestea, compania dezvoltatoare americană are probleme financiare. Totodată, a concediat recent mai bine de un sfert din angajați.

Ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, a declarat că acest proiect este unul „plauzibil și realist”, care va fi folosit ca „rampă de lansare pentru a se extinde în alte țări europene”.

Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari producători de reactoare nucleare din lume.