Ungaria continuă să cumpere gaze naturale din Rusia

Ungaria ar urma să achite cel puțin patru miliarde de euro pentru gazele naturale din Rusia în această iarnă, fără a include și o plată care a fost amânată, care urma să fie virată în contul companiei ruse Gazprom.

„Ungaria ar putea fi nevoită să plătească aproximativ patru miliarde de euro sau chiar mai mult pentru gazul rusesc livrat pe timp de iarnă, fără a lua în calcul suma care a fost amânată”, relatează agenţia de presă Bloomberg, citând surse bine informate.

Potrivit sursei citate anterior, compania maghiară MVM a anunțat, recent, că a încheiat un acord cu Gazprom pentru amânarea plății gazelor naturale din Rusia din cauza fluctuațiilor bruște de prețuri. De altfel, Guvernul de la Budapesta a primit o amânare de trei ani la plata pentru gazele naturale din Rusia, a cărei valoare totală este de aproximativ 1,9 miliarde de euro.

Ungaria resimte din plin criza energetică și creșterea inflației

Economia Ungariei întâmpină tot mai multe probleme din cauza crizei energetice și a creșterii inflației. Companiile nu pot evita creșterea prețurilor, așa că au decis să își închidă parțial sau complet activitatea. După hoteluri, restaurante, spa-uri, brutării, o oţelărie şi o cen­trală energetică, a venit rândul cofe­tăriilor şi teatrelor din Ungaria să resimtă povara crizei energiei şi a creșterii inflaţiei.

Din ce în ce mai puţini oameni vor cumpăra îngheţată, iar preţurile energiei şi materiilor prime sunt în creştere dramatică. Prăjiturile s-au scumpit deja mult, notează Daily News Hungary.

Multe companii caută metode de a face economii, însă majoritatea nu pot evita scumpirile, programele mai scurte de lucru sau chiar şi închiderea parţială sau completă a activității. Pentru unele segmente ale populaţiei, dulciurile devin un lux.

Cofetăriile se aşteaptă la o creş­te­re de 6 sau 10 ori a costurilor, 86% dintre acestea simţindu-se ameninţa­te de situaţia actuală. Acest lucru în­seamnă din păcate că un număr mare din cofetăriile ungare se vor închide în viitorul apropiat.

O altă victimă a facturilor uriaşe la energie este un teatru cu o vechi­me de 100 de ani, potrivit Fortune. Teatrul Erkel din Budapesta va fi închis pe perioada iernii, managerii acestuia preferând să ia această de­cizie disperată decât să plătească fac­turile la energie. Şi a doua mare centrală de ener­gie a Ungariei, Matra, a decis să-şi suspende operaţiunile din cauza crizei energiei.