Presa din Ungaria, care reprezintă oricum un subiect sensibil în ţara vecină, a primit o nouă lovitură din partea autorităţilor. Ce restricţii le-au fost impuse jurnaliştilor, în contextul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19?
Nouă măsură controversată luată de autorităţile de la Budapesta, în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19!
O singură instituţie media mai poate face fotografii sau filmări privind vaccinarea
Începând de acum încolo, relatările media despre campania de vaccinare ce se desfăşoară în ţara vecină sunt restricţionate, potrivit unui memorandum intern dezvăluit duminică, scrie agenţia DPA, citată de Agerpres.
Singura instituţie media din Ungaria care mai poate face filmări şi fotografii în spitale şi în cabinetele medicale unde au loc vaccinările, conform unei circulare interne a spitalelor, este holdingul media de stat MTVA.
Krisztina Baranyi, politician de opoziţie şi primar independent al unui district al capitalei Budapesta, este cea care a dezvăluit pe Facebook detaliile acestei circulare interne.
Cum se justifică autorităţile de la Budapesta?
În documentul respectiv, autorităţile susţin că un acces deschis al mass-media ar perturba procesul de vaccinare. Restul jurnaliştilor pot obţine gratuit filmările şi fotografiile făcute de holdingul media de stat.
Portalul de ştiri index.hu, apropiat de Guvernul de la Budapesta, a relatat că, duminică, un jurnalist din oraşul Nagykanizsa nu a fost lăsat să i se facă o fotografie în timp ce este vaccinat, din cauza noilor reglementări.
Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a fost deseori criticat la nivel internaţional în ultimii ani pentru politicile tot mai restrictive faţă de media.
Vaccinarea nu trebuie să devină o chestiune ideologică şi politică
Nu există alternativă la vaccinare, astfel încât nu avem voie sub nicio formă să facem din vaccinuri o chestiune ideologică şi politică, a declarat joi, la Geneva, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie MTI.
“Se vede clar că în toată lumea creşte exponenţial numărul persoanelor infectate, apar noi şi noi mutaţii, astfel încât nu există o alternativă la vaccinare. Trebuie să vaccinăm repede, pentru a proteja oamenii”, a afirmat ministrul ungar de Externe.
Péter Szijjártó a subliniat că WHO a dat un exemplu bun prin faptul că nu a făcut o chestiune ideologică din vaccinuri. “Toţi aceia care, la Bruxelles, au făcut din vaccinare o chestiune ideologică, aceia practic au cauzat moartea unor oameni”, a spus Péter Szijjártó, care a adăugat că prin aceasta a fost frânată campania de vaccinare şi a fost subminată disponibilitatea la vaccinare.
Péter Szijjártó a solicitat opoziţiei din Ungaria “să termine cu campania antivaccinare şi să nu facă din unele tipuri de vaccinuri o temă de dispute ideologice, scâzând astfel încrederea oamenilor”.