Potrivit acestuia, există două poziții: tratative de pace care să ducă la armistiţiu, respectiv poziţia adoptată de Ungaria, și anume să fie armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

„Noi spunem să fie armistiţiu numaidecât, după care să înceapă tratativele pentru pace. Pentru că, dacă este un armistiţiu, din secunda respectivă nu mai moare nimeni. (…) Avem nevoie de armistiţiu, numaidecât să înceapă discuţiile pentru pace, să există garanţii de securitate şi să existe şi garantarea drepturilor minorităţilor, după care putem ajunge la un tratat de pace”, a declarat vicepremierul maghiar, potrivit traducerii oficiale.

Ungaria, afectată de războiul din Ucraina din toate punctele de vedere

Semjen Zsolt a adăugat că acest război este catastrofal pentru Ungaria, din toate punctele de vedere, iar țara nu își mai dorește să fie pe marginea vreunei Cortine de Fier.

„Pentru Ungaria, acest război este catastrofal din toate punctele de vedere. Pe de o parte, suntem aserviţi energetic, deci toate ramurile economiei noastre au de suferit, toate restricţiile economice sunt neavenite pentru noi. Dar esenţialul este următorul: nu vrem încă o dată Cortină de Fier şi să fim pe marginea unei Cortine de Fier. Să nu mă înţelegeţi greşit: este foarte mare diferenţa de care parte a Cortinei de Fier eşti, de partea din est sau vest. Noi, acum, suntem de partea vestică. (…) Eu nu aş vrea să spun că este totuna de care parte a Cortinei de Fier suntem. Nu, noi acum suntem de partea vestică, facem tot ce trebuie să facem în cadrul NATO şi este un mare noroc că suntem în Uniunea Europeană, dar interesul Ungariei este să nu existe niciun fel de Cortină de Fier, să putem avea relaţii economice şi cu China şi cu întreaga lume orientală. În Ungaria, noi trebuie să avem singur interes, un singur ţel: să fie pace numaidecât”, a spus acesta.

Un război nuclear ar pune în pericol întreaga planetă

Vicepremierul maghiar a vorbit, de asemenea, despre amenințarea unui război nuclear, care ar pune în pericol întreaga planetă.

„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla ar fi războiul mondial numărul trei. Şi trebuie să vă spun că nici peste Ocean nimeni nu se va afla în siguranţă, nu doar noi suntem periclitaţi aici, în umbra Ucrainei, ci întreaga lumea va fi periclitată, dacă se iscă un conflict nuclear. Pentru omenirea universală este foarte important să evităm războiul, pentru că un război nuclear ar putea însemna şi sfârşitul omenirii. Deci, trebuie să dăm garanţii de securitate pentru toată lumea şi trebuie să asigurăm dreptul fiecărei minorităţi. În paranteză spun, dacă toate acestea s-ar fi întâmplat, poate nu ne-am fi confruntat cu o situaţie de război acum. Dar un lucru este cert: garanţii de securitate şi drepturile tuturor minorităţilor trebuie asigurate”, a afirmat Sjemen Zsolt.