Ministrul Agriculturii din Ungaria a declarat la Bruxelles că Budapesta va proteja interesele fermierilor maghiari cu orice mijloace și cu orice costuri, chiar dacă Uniunea Europeană nu prelungește interdicția privind importurile de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie.
Ungaria, de neclintit în privința cerealelor ucrainene
Într-o discuție cu jurnaliștii ungari, după ședința de marți a Consiliului miniștrilor agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că ridicarea interdicției UE privind importul de cereale ucrainenei nu poate fi justificată de niciun argument profesional.
El a subliniat că trebuie insistat asupra menținerii acestei măsuri, deoarece depozitele ungare nu pot fi umplute din nou cu cerealele din Ucraina rămase blocate în țară.
„Măsura trebuie să fie prelungită dincolo de recoltă pentru a face loc propriilor noastre culturi. Dacă nu sosește grâul ucrainean în țară, va fi loc pentru culturile ungare”, a declarat el, potrivit Magyar Hirlap.
El a evidențiat că porturile Mării Negre sunt închise și prelungirea acordului privind cerealele nu a avut succes, ceea ce înseamnă că partea rusă nu este de acord ca cerealele să fie transportate pe mare.
De asemenea, oficialul ungar a avertizat că dacă acele 40 de milioane de tone de grâu ucrainean ajung pe piața internă a Uniunii Europene, agricultura tradițională europeană va fi ruinată.
„Prin urmare, propunem ca UE să prelungească termenul cel puțin până la sfârșitul anului, până pe 31 decembrie”, a spus ministrul, adăugând că Ungaria a propus, de asemenea, ca UE să ofere subvenții pentru taxele de tranzit pentru transporturile de grâu ucrainean, pentru a permite ca acesta să ajungă pe piețele tradiționale din Europa.
Cerealele ucrainene, să ajungă acolo unde este nevoie
„Nu facem piața internă a Uniunii Europene mai dificilă, ci o ajutăm astfel încât transporturile de cereale ucrainene să ajungă acolo unde lipsa acestora provoacă pericole foarte mari. Foametea ar putea declanșa o undă de migrație care ar afecta din nou economia Uniunii Europene și ar provoca alte probleme foarte dificil de gestionat”, a adăugat el.
Trebuie să acordăm ajutor, deoarece aceasta este o problemă umanitară, a mai punctat el, precizând că Ungaria nu dorește să facă față singură consecințelor și efectelor economice ale solidarității. Prin urmare, el insistă ca transporturile de cereale din Ucraina să fie oprite la graniță și trebuie verificat dacă acestea părăsesc teritoriul Ungariei.
„Dacă vrem să ajutăm, dacă vrem cu adevărat să servim scopurilor umanitare, trebuie să fim capabili să ajutăm fermierii ucraineni, trebuie să fim capabili să ajutăm statul ucrainean și, în același timp, trebuie să fim capabili să ajutăm toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, putem ajuta și țările care au nevoie de aceste produse”, a adăugat el.