Ungaria cere Ucrainei garanții speciale pentru drepturile minorității maghiare

Ungaria a trimis Ucrainei o listă cu 11 cerințe privind drepturile minorităților naționale, legate de aderarea Ucrainei la UE.

Budapesta solicită Kievului o garanție specială pentru drepturile etnicilor maghiari.

În ciuda prevederilor actuale din legislația Ucrainei referitoare la orașele și localitățile cu un „număr semnificativ” de minorități (cel puțin 15%) și cele cu reședință „tradițională” a minorităților (cel puțin 10% în ultimii 100 de ani), Ungaria consideră că acestea nu sunt suficiente, conform European Pravda.

Acum, oficialii din Ungaria cer ca toate așezările din regiunea ucraineană Transcarpatia să fie recunoscute automat drept „tradițional maghiare”, inclusiv cele care nu au fost istoric locuite de etnici maghiari.

În regiunea Transcarpatia, conform recensămintelor din 2001 și din ani anteriori, Ungaria menționează că ponderea maghiarilor depășea 10%.

Ungaria vrea să elimine pragul de 10% în Transcarpatia pentru a declara automat localitățile „maghiare”

Guvernul lui Viktor Orbán propune eliminarea pragului de 10%, astfel încât orice localitate să poată fi declarată „maghiară”, indiferent de numărul actual al reprezentanților minorității maghiare care locuiesc acolo.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ungaria insista ca Ucraina sa elimine rolul consiliilor locale în acest proces și să automatizeze atribuirea statutului respectiv.

De asemenea, Budapesta subliniază necesitatea folosirii exclusiv a datelor din recensământul din 2001, în ciuda diminuării semnificative a comunității maghiare din Transcarpatia.

Guvernul Orbán consideră această cerere ca fiind crucială în contextul celor 11 cerințe transmise către Kiev, chiar dacă procentul maghiarilor din Transcarpatia a scăzut sub 10%.

Istoria și geografia unei regiuni încărcate de conflicte și schimbări

Transcarpatia este o regiune din Ucraina. Capitala sa este orașul Ujhorod. S-a constituit în 1919 și 1939 respectiv ca republică Huțulă și ca stat Carpato-Ucrainean, fiind în ambele cazuri, desființată și anexată respectiv de Ungaria sovietică și de cea horthystă.

Teritoriul Transcarpatiei actuale a făcut parte, până în 1918, din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung.

După anexarea de către Germania în 1938 a mai multor teritorii cehoslovace și după Acordul de la München, în urma arbitrajului de la Viena în 1939, regiunea a primit o autonomie mai largă și Carpato-Ucraina s-a declarat ca și Slovacia independentă. Ungaria a ocupat-o total, deși arbitrajul îi acordase doar partea de sud-vest.

În toamna lui 1944, trupe sovietice au pătruns pe teritoriu. Autoritățile cehoslovace au revenit din exil la Hust pentru a reorganiza administrația. Sovieticii au organizat o administrație paralelă cu sediul la Muncaci. După luni de negocieri, delegația cehoslovacă a fost obligată să părăsească provincia în februarie 1945 și, după ce a orchestrat o lovitură de stat la Praga, Uniunea Sovietică a anexat Transcarpatia și a alipit-o la RSS Ucraineană.

În 1991, după destrămarea URSS, regiunea a revenit Ucrainei, care a organizat-o sub forma actuală în raioane cu reședința la Ujgorod.