În încercarea de a convinge tinerii să se înroleze în armată, Ungaria lansează o campanie națională de informare prin care prezintă diferitele forme de serviciu militar și oportunitățile unei cariere militare.
Ministerul ungar al Apărării a transmis vineri, 10 februarie, că publicul ţintă al campaniei sunt tinerii pregătiţi şi dispuşi să acţioneze în interesul apărării ţării lor, a familiei şi celor dragi, relatează agenția MTI.
Cum plănuiesc maghiarii să îi convingă pe tineri
Forțele armate oferă o carieră militară atractivă celor care, pe lângă evoluția personală, pun preț pe comunitate, camaraderie, și oportunitățile pentru tineri și care manifestă interes față de pentru echipamentele militare moderne, se mai comunică în anunțul respectiv.
În plus față de oficiile de recrutare, campania va avea, de asemenea, o componentă online și va fi prezentă pe o multitudine de platforme mass-media. Se vor organiza mai multe evenimente de recrutare pe teritoriul Ungariei.
„Războiul (din Ucraina), migraţia şi provocările de securitate cu care se confruntă Europa au demonstrat că trăim într-o epocă a pericolelor şi că pacea şi securitatea au devenit mai preţioase”, subliniază Ministerul ungar al Apărării.
Consolidarea, modernizarea şi atragerea mai multor tineri în armată în interesul întăririi securităţii ţării reprezintă o misiune prioritară, mai precizează acesta.
Ungaria vrea să își întinerească armata
Vă reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie, ministrul ungar al Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a transmis că este în curs de desfășurare o revizuire a cadrelor militare de rang înalt, despre care a spus că este necesară pentru a deschide calea ”unei noi generaţii de lideri”, relatează Bloomberg.
În contextul războiului din Ucraina, această schimbare a fost criticată de opoziție, pe motiv că reprezintă o încercare de a remodela conducerea militară de vârf în una mai loială premierului Viktor Orban, care a consolidat puterea timp de peste un deceniu.
Potrivit ministrului, scopul este de a face loc soldaţilor mai tineri, cu experienţă internaţională şi cunoştinţe lingvistice, pentru a urca în grad. Aceștia vor fi mai bine plasați pentru a supraveghea extinderea forțelor armate, iar Ungaria va grăbi modernizarea militară pe fondul conflictelor regionale.
„Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului” a spus Kristof Szalay-Bobrovniczky într-un interviu publicat pe 24 ianuarie. Acesta nu a menționat câte cadre superioare urmează să fie concediate, și a precizat că toţi cei afectaţi de reduceri au fost notificaţi până acum, înlocuitorii vor fi în funcţie luna aceasta.
Premierul maghiar Viktor Orban a semnat un decret prin care relaxează regulile de concediere a soldaţilor cu experienţă. Conform noii reguli, cei care au servit cel puţin 25 de ani şi au împlinit 45 de ani pot fi concediaţi cu o perioadă de preaviz de doar două luni.
În cadrul revizuirii, ar fi fost demiși între 100 şi 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, iar acest număr ar putea crește în continuare, scrie site-ul de știri de ştiri Telex, fără a preciza însă de unde a luat informația.