Au fost deschise proceduri penale împotriva deputatului Consiliului Regional Transcarpatic, Yuditha Petya, care a postat o hartă a ”Ungariei Mari” cu Transcarpatia. Reacția unui deputat ucrainean nu a întârziat să apară.
Deputatul Consiliului Regional Transcarpatic, Yuditha Petya, a postat o hartă a „Ungariei Mari” cu Transcarpatia. Deputatul ucrainean Solomiya Bobrovska a reacționat imediat și a informat că au fost deschise proceduri penale.
Serviciul de Securitate al Ucrainei va efectua o anchetă preliminară
„În ceea ce privește Yudita Petei, membră a Consiliului Regional Transcarpatia, care include Transcarpatia ca parte a Ungariei Mari, la cererea mea, Procuratura Generală a deschis o procedură. Serviciul de Securitate al Ucrainei va efectua o anchetă preliminară. Acesta este pasul corect. Voi urmari procedurile. Am închis prea mult ochii pe lucruri similare din partea rușilor și avem un exemplu despre cum s-a terminat. Trebuie să ne învățăm lecțiile”, a declarat deputatul ucrainean Solomiya Bobrovska, conform TOPNews.
Organizaţiile maghiare susţin că noua lege ucraineană a minorităţilor a ignorat propunerile acestora
Organizaţiile maghiare din Transcarpatia au susținut la finalul anului trecut că noua lege ucraineană a minorităţilor a ignorat propunerile acestora. Într-un material publicat în Nepszava, se analizează pe larg acest subiect.
Potrivit sursei citate, Legea nu numai că vine să confirme restricțiile prevăzute anterior în Legea educației și limbii de stat în Ucraina, dar introduce și altele noi, au scris într-o declaraţie comună organizaţiile maghiare.
Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia (KMKSZ) şi Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina (UMDSZ) au criticat, într-o declaraţie comună, noua lege privind comunitățile minorităţilor naționale din Ucraina. Potrivit declaraţiei, legiuitorii au ignorat complet propunerile constructive făcute anterior de organizațiile maghiare și de alte organizații minoritare.
Legea nu numai că vine să confirme restricțiile prevăzute anterior în Legea educației și limbii de stat în Ucraina, dar introduce și altele noi, „nu garantează păstrarea zonelor compacte de așezare a minorităţilor naţionale și nici utilizarea simbolurilor acestora”, se mai arată în declaraţie.
Potrivit declaraţiei comune, noua legislaţie interpretează drepturile minorităților exclusiv ca drepturi care pot fi exercitate individual de către persoanele aparținând minorităților”, privându-le astfel (comunitățile, organizațiile acestora) de promovarea drepturilor politice, educaționale și lingvistice care pot fi exercitate instituțional, precum şi de posibilitatea de a influența propriul destin.
Potrivit celor două organizaţii ale maghiarilor din Transcarpatia, legea în forma sa actuală, nu este potrivită pentru a servi drept instrument adecvat în legislația Ucrainei în vederea implementării prevederilor Constituției și a obligațiilor legale internaționale ale țării privind protecția drepturilor minorităților naționale. Legea nu asigură fundamente instituționale și mecanisme juridice adecvate pentru promovarea și protecția drepturilor minorităților naționale, se mai arată în încheiere în declaraţia KMKSZ şi UMDSZ.