Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, după discuţiilor purtate cu omologul său francez, Catherine Colonna, ministrul ungar a subliniat că Ungaria, ca stat vecin, se confruntă zilnic cu efectele dramatice ale conflictului armat din Ucraina, de aceea este interesată de o încetare imediată a focului şi de negocieri de pace.
„Franţa are o abordare diferită în această privinţă, aşa cum aproape toate celelalte ţări europene au o abordare diferită faţă de a noastră, şi există o stare de aşteptare cu privire la o posibilă situaţie de război mai avantajoasă pentru Ucraina, mai favorabilă negocierilor.
Noi nu credem că va exista o situaţie mai bună, de aceea considerăm că trebuie să punem capăt de pe acum suferinţei oamenilor”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare
Acord între Ungaria și Franța
„Aproape toți suntem de acord sau aplicăm aceeași abordare față de ceea ce este în afara acesteia și ceea ce nu este o problemă a Uniunii Europene, ci una strategică”, a arătat Péter Szijjártó, care în acest sens a amintit de problema energiei nucleare, subliniind că cele două țări au luptat împreună și cu succes pentru ca Uniunea Europeană să recunoască energia nucleară ca fiind o energie durabilă, potrivit Hirado.hu.
El a amintit, totodată, că conform contractelor, un consorțiu germano-francez va furniza sistemul de control pentru noile blocuri de reactoare de la Paks, iar în timp ce Parisul a acordat deja autorizațiile necesare, Berlinul nu a făcut-o încă.
Ministrul ungar de externe a numit regretabil faptul că anumiți miniștri ai Guvernului german blochează participarea Siemens Energy la investiția de la Paks și a avertizat că fiecare țară își poate pune la punct mixul energetic, așa cum este dictat de interesele sale naționale.
„Germanii pun acum la îndoială acest drept al nostru și, prin această decizie, această blocare, pun în pericol securitatea noastră pe termen lung a aprovizionării cu energie, ceea ce este inacceptabil, a mai spus oficialul ungar, precizând că se elaborează diferite planuri cu managerii companiei franceze Framatome pentru a se asigura că proiectul nu suferă un regres dacă Guvernul german persistă în această poziție „necuvenită”.
Securitatea în Europa începe în Africa
Péter Szijjártó a abordat şi problema securităţii în Africa, precizând că atât Budapesta, cât şi Parisul sunt de părere că înfăptuirea securităţii Europei începe de fapt din Africa.
„Apărarea Europei, lupta împotriva terorismului şi prevenirea migraţiei trebuie să înceapă în Africa. Suntem pregătiţi să ne asumăm chiar şi un rol militar împreună cu francezii, sprijinindu-i pe francezi, într-o misiune comună cu francezii, aşa cum am făcut-o şi până acum în Mali”, a declarat ministrul ungar de externe.
Szijjártó s-a referit şi la cooperarea în industria spaţială, subliniind participarea franceză semnificativă la programul spaţial al Ungariei.
El a menţionat, de asemenea, că firmele franceze formează deja a cincea cea mai mare comunitate de investitori în Ungaria, iar valoarea volumului schimburilor comerciale bilaterale a depăşit anul trecut 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o cifră record.
„Aşadar, în cea ce priveşte cooperarea practică există o identitate a intereselor strategice, există între cele două ţări o cooperare reciproc avantajoasă bazată pe respect reciproc”, a mai afirmat Péter Szijjártó.