Ujehlyi este de părere că această fabrică trebuie să producă numai vaccinuri confirmate de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Acuzaţii grave la adresa partidului lui Viktor Orban

Europarlamentarul a mai specificat că, având în vedere că vaccinurile sunt de proveniență din Rusia, ”îi vor frige la degete pe cei care se ating de ele”.

Oficialul ungur a mai adăugat că unicul motiv pentru a produce aceste vaccinuri ale rușilor în țara sa este de a da sens unor ”interese de afaceri private ale liderilor Fidesz”, fiind vorba despre partidul premierului ungur Viktor Orban.

Fabrica din estul Ungariei este în curs de construire la momentul de față, iar ridicarea ei îi va costa pe investitorii de acolo ”peste 50 de miliarde de forinți”, echivalentul a 140 milioane de euro.

Totodată, Ujhelyi mărturisește că a cerut informații despre acest proiect de la mai multe instituții însă nu a avut parte de vreun răspuns, notează agenţia MTI.

Ungaria a vaccinat în masă cu Sputnik

Ungaria a fost singura ţară membră a UE care a folosit în masă acest vaccin, precum şi vaccinul chinezesc Sinopharm, în cadrul campaniei de vaccinare, plus cele patru vaccinuri aprobate până acum de UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Janssen (Johnson&Johnson).

În ultima lună a anului trecut, autoritățile din Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate, 10% din numărul total de doze achiziţionate, din vaccinul rusesc anticoronavirus Sputnik V, tratament neautorizat nici de Uniunea Europeană (UE), nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia EFE.

Totodată, conform unor informații făcute publice de The Sun, Rusia ar fi furat formula vaccinului AstraZeneca și ar fi folosit-o pentru a-și dezvolta propriul vaccin anti-coronavirus.

Vaccinul Sputnik-V folosește o tehnologie similară celei cu care a fost gândit și dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca. Conform The Sun, datele ar fi fost furate fizic de un spion, iar serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului.

Anul trecut, Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri pentru a fura formule ale vaccinurilor anti-coronavirus. Spionii britanici spuneau atunci că sunt „peste 95% siguri” de aceste informații și că hackerii ruși au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada care se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.