Așadar, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria spune că întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare pacea. Mesajul a fost lansat după o vizită la Hong Kong.
„Partenerii noştri africani şi asiatici ne întreabă în mod constant când va fi pace, când va acţiona Uniunea Europeană, în sfârşit, în direcţia păcii”, a declarat Peter Szijjarto, conform CNBC.
Ministrul din Ungaria a făcut mai multe declarații despre război
De asemenea, Péter Szijjártó a afirmat că, în cazul unui conflict armat, de regulă UE solicită imediat părţilor să înceteze luptele. Totuși, în momentul de față, când un război are loc pe continent, comunitatea mai degrabă inflamează situaţia. Ministrul s-a referit la prin livrarea de arme, tăierea canalelor de comunicare şi politica de sancţiuni.
„Întreaga lume suferă de pe urma consecinţelor războiului din Ucraina. În urma faptului că Europa nu a localizat sau izolat acest conflict, ci mai degrabă l-a globalizat, cu siguranţă că are de îndurat efectele sale”, a subliniat ministrul maghiar de Externe.
Acesta s-a referit la creşterea vertiginoasă a inflaţiei. Totodată, a făcut referire și la preţurile mari ale alimentelor şi energiei. Potrivit acestuia, avem de-a face cu „un cerc vicios”.
Péter Szijjártó a declarat că „întreaga lume vrea să lase în urmă războiul din Ucraina, împreună cu toate efectele sale globale foarte dificile, şi ne ţin pumnii pentru ca, mai devreme sau mai târziu, poziţia ungară să devină şi poziţia europeană”.
„Oamenii vor, aşadar, pace, în lume majoritari sunt cei care sunt propace; realitatea este asta, chiar dacă în viaţa publică europeană şi transatlantică mediul politic, mass-media vor să creeze o cu totul altă imagine”, a subliniat ministrul ungar de externe.
Oficialul susține că țara sa este singura ţară din Europa care sprijină pe deplin încheierea războiului
Totodată, Péter Szijjártó a susținut că Ungaria este singura ţară din Europa care sprijină pe deplin încheierea imediată a războiului.
„Această poziţie a noastră este foarte apreciată în afara Europei. Majoritatea ţărilor din afara Europei se aşteaptă ca această poziţie a Ungariei să prevaleze şi să devină o poziţie europeană generală”, a subliniat şeful diplomaţiei din Ungaria.
Mai apoi, ministrul ungar a atins şi problema crizei energetice, relatând că împreună cu colegii săi din Egipt şi Emiratele Arabe Unite şi-au confirmat angajamentul faţă de cooperarea nucleară, printre altele, în domeniul schimbului de experienţă şi al programelor de formare.