Ungaria a anunțat miercuri, 12 ianuarie, limitarea prețurilor a șase produse alimentare de bază de la începutul lunii februarie, pentru a lupta împotriva inflației record, potrivit Bloomberg.
„Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, cărnii de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat. Asta înseamnă că în fiecare magazin prețurile vor trebui să revină la nivelul din 15 octombrie 2021”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.
Administrația lui Orban a plafonat deja prețurile carburanților și a înghețat ratele ipotecare pentru a ușura povara asupra gospodăriilor, după ce prețurile au atins maximul din ultimii 14 ani.
În prezent, Orban se confruntă cu o alianță formată din șase partide de opoziție care urmăresc să-l detroneze în scrutinul din aprilie.
Este finalul lui Viktor Orban?
Președintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit miercuri, data alegerilor parlamentare.
Alegerile parlamentare din Ungaria urmează să aibă loc pe data de 3 aprilie și totodată, în aceeași zi urmând să fie ținut și un referendum pe teme LGBTQ, scrie Reuters.
De menționat este faptul că, este pentru prima oară de la victoria din 2010, când premierul naționalist conservator Viktor Orban și partidul său, Fidesz, se vor confrunta cu o opoziție unită, ceea va conduce la o cursă electorală strânsă.
În cadrul alegerilor programate pe data de 3 aprilie, votanții vor decide dacă vor ca premierul ungar Viktor Orban va continua sau nu politica sa axată pe suveranitate națională, valori tradiționale creștine și respingerea imigrației și a drepturilor LGBTQ, chestiuni care au avut impact negativ asupra relațiilor dintre Budapesta și Bruxelles.
De menționat este faptul că alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. Alianța este condusă de Peter Marki-Zay, fost susținător Fidesz, actual primar în orașul Hodmezovasarhely
Pe cine ar putea alege cetățenii Ungariei
În ceea ce privește programul zilei de 3 aprilie, în același timp cu alegerile, votanții vor răspunde și la patru întrebări pe teme LGBTQ, în contextul în care premierul ungar Viktor Orban se prezintă ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.
Administrația Prezidențială de la Budapesta mai precizează că în cazul referendumului, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu ore de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă schimbarea sexului ar trebui „promovată” în rândul copiilor.
Totodată, votanții vor fi întrebați și dacă conținutul media care ar putea afecta orientarea sexuală a copiilor ar trebui prezentat acestora din urmă fără nicio restricție.
Amintim faptul că în ultimul an, premierul ungar, Viktor Orban a fost aspru criticat de lideriii UE, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP.