Deputatul PNL Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor, acuză Budapesta că face același lucru ca și Moscova, și anume că reinterpretează istoria pentru a face propagandă.

România, acuzată că îngrădește drepturile minorității maghiare

Aceste afirmații vin după ce Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, a afirmat că România îngrădește drepturile maghiarilor din Ținutul Secuiesc de a-și folosi propriul drapel.

„Din când în când, câte un oficial de la Budapesta mai agită apele, după un manual rusesc de la Kremlin. După declarațiile controversate ale premierului Orban făcute în Transilvania astă vară, un alt reprezentant al statului maghiar încearcă să inventeze teme de scandal legate de România. Manualul folosit e același: reinterpretarea istoriei, inventarea de teritorii și conflicte imaginare, toate care fac parte din bagajul extremismului.

Textele par scrise de un propagandist de la est, nu de un lider al unui stat european din secolul 21. Comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului <ținut secuiesc> sunt inacceptabile. E o temă inventată și potrivită unor agitatori”, a scris Ionuț Stroe pe Facebook.

„Toate cele 20 de minorități naționale au dreptul de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

Dar nu există nicio unitate administrativ-teritorială în România cu denumirea de <ținut secuiesc>, care să poată să aibă propriile însemne oficiale specifice. Cei care încearcă să sugereze altceva depășesc limitele responsabilității și ale bunei cooperări dintre cele două state vecine, parteneri strategici și membri UE și NATO”, a conchis Ionuț Stroe.

Ungaria nu se află la primul gest de acest fel

„Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române. MAE reia „insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate”.

Cel mai recent, în noiembrie 2022, Ministerul Român al Afacerilor Externe a avut de asemenea o reacție de dezaprobare publică față de gestul premierului Ungariei, Viktor Orbán, care a purtat la un eveniment public o eșarfă cu harta „Ungariei Mari”.

MAE a transmis atunci că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă şi contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria.”